8 Nisan 2010 Perşembe

Zonguldak

ZONGULDAK


Nitelik ve nicelik itibariyle kaplıca ve içmelerin pek faz¬la ön planda bulunmadığı Zonguldak ilimizde, mevcut şifalı kaynakların yeterince değerlendirildiklerine dair bir gözlem yapmak mümkün olamamıştır. Turizme elverişli birçok değe¬rin yer aldığı Zonguldak'ta, bu değerlere verilen önem ölçü¬sünde sağlık turizminin de hareketleneceğine ve arzu edilen düzeye ulaşacağına inanılmaktadır.


Karaçayır Kaplıcası ile Aşağıçayır Kaplıcası; Mer¬kez ilçeye bağlı Kozlu beldesinin iki şifalı su kaynağıdır. Özellikle, il merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Aşağıçayır kö¬yü sınırları içindeki Ilıksu mevkiinde bulunan Aşağıçayır Kap-lıcası'nm, mide, bağırsak ve karaciğer hastalıklarına iyi geldi¬ği bilinmektedir. Suyunun temperatürü 28°C'dir.

Çaycuma ilçesinin Saltukova bucağında bulunan Ko-kaksu Kaplıcası da, ilin şifalı suları arasında yer alır. Kaplı¬ca suyunun sıcaklığı 27°C'dir.

Zonguldak'a 3 kilometre uzaklıktaki turistik Gökgöl Mağarası Güzellik Çamuru ise, yeni yeni tanınmaya baş¬lanan bir şifa kaynağı olarak dikkati çekmektedir.

Yurdumuzun en ilgi çekici mağaralarından olan Gökgöl Mağarası'nın ağzı, 10-12 metre genişliğinde, uzunluğu ise 4 kilometredir. Mercan fosillerinin bulunduğu mağaranın için¬deki suyun, toprağın kimyasal yapısından kaynaklanan bir bileşim yaratması ve ortaya çıkan bu bileşimin, turistik çeki¬ciliği de göz önünde tutularak 'güzellik çamuru' şeklinde lan¬se edilmesi sonucunu doğurmuştur.

Zonguldak ilinin şifalı suları hakkında bilgi almak iste¬yenler, Zonguldak Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder