8 Nisan 2010 Perşembe

Trabzon

TRABZON


Trabzon, şifalı su kaynakları bakımından Türkiye'nin en zengin illeri arasında yer alır. Genelde sodyum ve kalsiyum bikarbonatlı, sülfat ve klorür içeren sulardır. Bazılarında kar¬bondioksit oranı yüksektir.

Her biri birbirinden değerli olan bu sular, hemen hemen bütün il sathına dağılmış durumdadır. Başlıcaları şunlardır:


Hadi Maden Suyu, Çaykara ilçesindedir. Sürmene Ma¬den Suyu Sürmene, Tonya Maden Suyu Tonya ilçelerinin şifalı suları arasında yer alır. Uçarsu Maden Suyu, Akça¬abat'ın Uçarsu beldesindedir. Simenler Maden Suyu ile Ka¬radağ Maden Suyu, Vakfıkebir ilçesinde bulunur. Bu sular, sindirim sistemine ve böbreklere iyi gelen sulardır.

Ziyaret Suyu ile Bereketli Köyü Suyu, Araklı ilçesin¬deki iki ünlü su kaynağıdır. Yöre halkının sıkça yararlandığı bu içmeler, böbrek taşları için şifa kaynağı olmuştur. Trab¬zon'un Yomra ilçesinde de iki maden suyu kaynağı, Saraylar Maden Suyu ile Ayazma Maden Suyu bulunur.

Ziyaret Gölü Maden Suyu ile Yazılıtaş İçmesi de Maçka ilçesindedir. Ama Maçka denildiğinde, yerli ve yabancı turistler tarafından şifalı bir su olarak nitelenen Sumela Meryemana Manastırı Şifalı Suyu akla gelir.

Altmdere Vadisi Milli Parkı içinde bulunan, Karadağ'ın yamacında yer alan bu tarihi manastırın merdivenlerle inilen bahçesinde, 19'uncu yüzyılda inşa edilmiş ufak binalar ve kesme taşlardan yapılmış havuzlu bir çeşme vardır. Çeşme suyunun şifalı olduğu söylencesinin, içinde yer aldığı kutsal mekânla ilintisinin bulunduğu bilinse bile, bugün yurdumu¬zun en önemli turistik değerlerinden sayılan Sumela Manas¬tırını ziyaret eden binlerce kişi tarafından aynı şifa umuduy¬la kullanıla gelen bir su olduğunu da kabullenmek gerekir.

Trabzon'un en ünlü suyu ise, Kisarna Maden Suyu'dur. Kaynak, il merkezine 8 kilometre uzaklıkta, Kisar¬na köyündedir. Bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği 80 metreyi bulur.

Sodyum ve kalsiyum bikarbonatlı, sülfatlı ve karboga-zöz bir sudur. Temperatürü 15°C, radyoaktivitesi 62 eman, pH değeri 6.2'dir. İçme tedavisi; mide ve bağırsak hastalıkla¬rı ile karaciğer, safra yollan ve böbrek hastalıklarında tavsiye edilir.

Kisarna Maden Suyu, Ortaçağ'dan beri Avrupa ülkeleri¬ne sevk edilen ünlü bir sudur. Günde 3000 litrelik potansiye¬le sahip bulunan bu şifalı su, kaynağında içme olarak kulla¬nıldığı gibi, şişelenerek halkın istifadesine de sunulmaktadır.

Kaynağın bulunduğu yer, Trabzonluların yaz günlerin¬de rağbet ettiği mesirelik yerlerden biridir. Çok sayıda sosyal tesis, ziyaretçileri ağırlamak hususunda birbirleriyle yarış ederler. 11 merkezine yakınlığı en büyük avantajıdır.

Trabzon il ve ilçelerindeki şifalı sular hakkında bilgi edinmek isteyenler, bölgede bulunan konaklama tesisleri ara¬sından bir tercih yapmak durumunda kalanlar, Trabzon Tu¬rizm Danışma Bürosu'na müracaat edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder