8 Nisan 2010 Perşembe

Ordu

ORDU


Sağlık turizmine elverişli iller arasında Ordu ilini de saymak gerekir. Ordu, ilçelerine yayılmış şifalı sularıyla bü¬yük bir potansiyele sahip illerimizin başında gelir.

Gölköy Maden suyu, Meşealan Maden Suyu ve Çer¬mik Suyu, Gölköy ilçesindedir. Özellikle Çermik Suyu, kü¬kürtlü bir su kaynağıdır. Banyo tedavisi, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelir. İçildiğinde ise, mide rahatsızlıklarını giderir.


Çamalan Kaplıcası ve Çamalan Maden Suyu, Gök-çebel Suyu ve Esemen Suyu, Akkuş ilçesinin şifalı su kay¬naklarıdır. Esemen Suyu'nun, bağırsak parazitleri ile böbrek kumlarının dökülmesinde büyük yararı vardır.

Musalı Maden Suyu ile romatizmal hastalıklara iyi ge¬len suyuyla İskevsir Köyü Kaplıcası Mesudiye ilçesinin, Ya-ğıbasan köyündeki Acısu İçmesi, Yaycı Köyü Maden Suyu ve Tekkiraz beldesindeki Tekkiraz Suyu da Ünye ilçesinin şifa kaynaklarıdır. Tekkiraz Suyu'nun müshil etkisi vardır. Nazif Bey Suyu ise Ordu-Merkez ilçede olup, hem mide ağrı¬larına, hem de romatizmaya iyi gelen bir başka şifalı sudur.

Ordu'nun en ünlü şifalı su kaynağı ise, Fatsa ilçesinde¬ki Bolaman Kaplıcası'dır. Kaplıca, Ordu'ya 58, ilçe merkezi¬ne 11 kilometre uzaklıktaki Sarmaşık köyündedir. Bu neden¬le 'Sarmaşık Kaplıcası' ya da ilçeye olan yakınlığından dolayı 'Fatsa Ilıcası' diye de anılır. Deniz seviyesinden yüksekliği 50 metre olan kaplıcaya, sezon süresince komşu ilçelerden bin¬lerce romatizmalı hasta gelmektedir.

Sülfat, sodyum, kalsiyum, klorür, bromürve flor içeren suyunun temperatürü 47.5°C, pH değeri 8.55] radyoaktivitesi 0.85 emandır. Litresinde 1 gram mineralizasyon bulunan, ka¬levi ve toprak kalevili acı bir sudur. Banyo ve içme tarzında kullanılabilir. Banyo tarzında kullanıldığında, termalitesi ile sedatif bir etki yapar. İçme olarak kullanıldığında ise, etkisi daha çok böbrek üzerinde yoğunlaşır. Banyo tedavisi; roma¬tizmalılar, nevralji ve cilt hastalıkları için önerilir. İçme teda¬visinin böbrek hastalıkları üzerinde diüretik etkisi vardır.

Kaplıcada; üç adet tedavi havuzu ile çok sayıda sıra banyosu bulunur. Konaklama için kurulan tesislerin toplam yatak kapasitesi 1000'i geçer. Kaplıcanın kendi oteli ise 120 yataklıdır. Sosyal ve yardımcı tesis sıkıntısı çekilmeyen yöre¬nin ulaşım sorunu da yoktur.

Ordu ilindeki kaplıca ve içmeler hakkında bilgi almak isteyenler, konaklama konusunda tereddüt gösterenler, Ordu ve Ünye'deki Turizm Danışma Bürolarına müracaat ederek is¬tedikleri bilgiyi alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder