8 Nisan 2010 Perşembe

Gümüşhane

GÜMÜŞHANE


Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yemyeşil ormanlarla süslü yüksek dağları arasında yer alan Gümüşhane ilinde de, aynen komşu Giresun ilinde olduğu gibi, çok sayıda soğuk maden suyu 'içme' bulunmaktadır. Bunların hemen hepsi karbon asitli kaynaklardır ve 1 gramın üstünde serbest karbondiok¬sit içerirler. Madensel tuz oranlarının düşük olması, diüretik etki göstermelerine neden olur. Mide ağrılarına, safra yolları ve böbreklerin ufak taşlarına önerilir. İçerdikleri karbondiok¬sitin kana karışmasıyla uyarılan vücut hücrelerinin faaliyeti¬ni arttırırlar ve beslenme bozukluklarında çok yararlı olurlar. Bellibaşlıları Kelkit ve Şiran ilçelerinde toplanmıştır.


Söğütalan Maden Suyu ile Kaynarca Maden Suyu, Şi¬ran ilçesindedir. Yeşilova Maden Suyu ile ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki Pekûn köyünde bulunan Pekûn İçme¬si ya da 'Pekûn Maden Suyu', Kelkit ilçesindeki şifalı su kay¬naklarıdır.

Kelkit ilçesi, aynı zamanda birtakım ilginç şifalı kaynak¬lara ve tuhaf şifa arama yöntemlerine ev sahipliği yapan bir ilçedir. Örneğin; ilçeye bağlı Yaylık köyünde, 300 metre deri¬nliği olan doğal bir mağaranın tavanından çavlanlar halinde dökülen sular, güçlü maden suyu özellikeri taşımaktadır. Şifa etkisini yıllar önce keşfeden yöre halkı, deneyimli bir mağa¬ran alışkanlığıyla bu mağaraya girmekte ve dertlerine .der¬man aramaktadır. Yaylık Mağarası'nda, şifalı maden suyu¬nun yanı sıra, içilecek lezzette doğal kaynak suları da bulun¬maktadır. Aynı tür mağaralara, Köse ilçesine bağlı Salyazı Köyü'nde de rastlanmıştır.

Yine ilçe yakınlarındaki Yılanlıbayır Mesireliği, hal¬kın inancıyla aynı zamanda bir sağlık merkezi haline gelmiş¬tir. Yılın belirli günlerinde burada toplanan insanlar, bölgede bol miktarda bulunan küçük çayır yılanlarını yakalayıp ağrı¬yan yerlerine bastırarak şifa bulmaya çalışırlar. Böyle bir te¬davi şeklinin ne konumuzla, ne de bilimsellikle ilgisinin bu¬lunduğunu söylemek mümkün değildir.

Köprübaşı Maden Suyu, Torul ilçesinin Köprübaşı mevkiinden kaynayan şifalı bir sudur. Gümüşhane Maden Suyu ise il merkezinde olup, aynı şifa değerlerine sahiptir.

ildeki konaklama ve ulaşım imkanları ile şifalı su kay¬nakları hakkındaki bilgi almak isteyenler, Gümüşhane Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder