8 Nisan 2010 Perşembe

Amasya

AMASYA


Birçok hastalığını tedavi arzusunun yanı sıra, iyi bir dinlenme ve zindelik kazanma gayesiyle doğal sıcak su kay¬naklarına yönelen kişiler, sağlık turizmine olan ilginin olum¬lu yönde gelişmesine katkıda bulunmakta ve insanların has¬talıkları doğal yöntemlerle iyileştirme eğilimi edinmelerine neden olmaktadır. Amasya ilimiz de, sahip bulunduğu sıcak su kaynaklarıyla, hem tarihi ve doğal güzelliklerin birlikte sergilendiği, hem de en onulmaz hastalıklara şifa arandığı seçkin illerimizden biridir.


Amasya'daki kaplıcalar genellikle il merkezine yakın yörelerde bulunmaktadır. Bir diğer kısmı ise, Göynücek ve Hamamözü ilçelerine dağılmış durumdadır. Merkezde yer alan kaplıcalarla doğal kaynak sularının başlıcaları şunlardır: Gözlek Kaplıcası: Amasya'ya 22 kilometre uzaklıkta, güneye doğru uzanan Göynücek yolu üzerinde, Gözlek belde-sindedir. 'Gözlek Hamamı' ya da 'Gözhöyük Kaplıcası' diye de anılır. Burası, Çekerek İrmağı kenarında bataklık bir bölgedir. Bol miktarda kükürt içeren kaplıca suyu, romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. İlin en önemli yer altı zengin¬liklerinden biridir.

Hamam Kaplıcası: Amasya'nın 25 kilometre güneyin¬de, Misak ve Civi köyleri arasında, aynı özellikleri taşıyan bir

diğer kaplıcadır.

Çırçır Kaynak Suyu: 'Karakaya' diye adlandırılan bir bölgededir. Buradan kaynayan su, lezzetli ve içimi güzel bir sudur.

Göynücek ilçe sınırları içinde bulunan kaplıcalardan bi¬ri ve en önemlisi Terziköy Kaplıcası'dır. Amasya-Gediksa-ray yolu yakınlarında yer alan ve modern tesisleriyle iç turiz¬me büyük katkılarda bulunan bir kaplıcadır. Terziler köyün¬de bulunması nedeniyle 'Terziler Kaplıcası' da denir.

Kaplıcanın tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla be¬raber, yanı başında inşa edilen otelin temel kazısı sırasında Roma dönemine ait su borularıyla M.S. 4'üncü yüzyıldan kal¬ma bakır sikkeler bulunmuştur. Bu iki önemli bulgudan hare¬ketle kaplıcanın civarı tetkik edildiğinde, bu alanda geniş çapta Roma dönemi konuşlanmasından söz etmek mümkün¬dür. Suyunun içerik itibariyle içimi kolay sulardan olması, es¬ki devirlerde de içme suyu olarak kulllanıldığı kanısını uyan¬dırmaktadır. Esas kaynağın bulunduğu yerde Osmanlılardan kalma 4x4 metre ebadında bir havuz ve basit soyunma oda¬larını ihtiva eden ahşap bir bina vardır. Eski kaplıca kısmının havuzu, daha fazla kişinin rahatlıkla istirahat edebileceği şe¬kilde genişletilerek yeniden inşa edilmiştir.

Terziköy Kaplıcası, stablen tasnife göre; sodyum bikar-bonatlı ve kalsiyumlu sular grubuna dahildir. 37°C sıcaklıkta, litresinde 0.7009 gram mineralizasyon içeren, pH değeri 6.67 ve radyoaktivitesi 4.5 eman olan hipotonik ve izotermal bir sudur.

Debisi 12-13 Lt/sn. olan kaplıca suyu; sempatik sistemi frenleyici, parasempatik sistemi uyarıcı, enzimlerin tesirini arttırıcı, humoral ve hormonal sisteme etki edici özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin halk dilindeki anlamı; erkeklik kudre¬tini arttırdığı şeklindedir ve bu nedenle de müşterisi boldur. Mide asiditesini azaltır, safra akımını çoğaltır. İdrar söktürü-cüdür. İçme kürlerinin uygulanması, kolesterin ve yağ asitle¬rinin seviyesinin düşürülmesini sağlar. Ayrıca diyabet hasta¬larında pankreas üzerinde baskı yaparak kan şekerini düşü¬rür. Çok geniş endikasyon alanı içinde, romatizmal felçler, mide-bağırsak hastalıkları, böbrek ve idrar yolları, eklem ki¬reçlenmeleri, kırık-çıkık sekelleri ve beslenme bozuklukları üzerinde etkilidir.

Terziköy Kaplıcası ile Hamamözü ilçe sınırları içinde yer alan Arkıtbey Kaplıcası'nın suları, aynı kimyasal yapıyı içerdiklerinden ve aynı medikal endikasyonlara sahip olduk¬larından, tıbbi değerlendirilmeleri de aynı olacaktır. Bu sular;

total mineralizasyonu yarım gram civarında değişen oligome-talik, hipertermal sulardır. Romatizmal sendromlarm iltihap¬lı olmayan devrelerinde, mide-bağırsak hastalıklarının lezyo-nel ve enflamatuvar vakalar dışında kalan spastik ağrılı hal¬lerinde, keza jinekolojik ağrılı spastik enflamatuvar vakalar¬da ve hipertansiyonda sedatif etkisiyle değerlendirilebilir. Suların 37-38°C olması, soğutmaya gerek kalmadan kullanıl¬masını sağlar.

Konaklama için Terziköy Kaplıca Otelimden yararla¬nılabilir. 36 odada 76 yatakla hizmet veren otelde, ayrıca 26 adet özel banyo odası da vardır. İki genel tedavi havuzu bu¬lunan ve her türlü sosyal imkânlar sunan otelin yakınlarında daha küçük çapta konaklama tesisleri yer alır. Kaplıca alanı¬nın tamamı ağaçlandırılmış olup, ek olarak bölgede 14x7 me¬tre ebadında ve derinliği 1.20-1.70 metre arasında değişen bir yüzme havuzu da bulunmaktadır.

Göynücek ilçesinde bulunan bir diğer kaplıca da, llısu Kaplıcası'dır. Tıbbi ve teknik özelikleri Terziköy Kaplıca-sı'yla benzerlik gösterse de, yerel yönetimlerin yatırım yap¬maması nedeniyle ikinci planda kalmıştır. Sadece bölge halkı¬na hizmet vermektedir.

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde de, kaplıca turizmi bakımından yoğun bir hareketlilik yaşanmaktadır. Bölgede bulunan kaplıcalar sırasıyla şunlardır:

Armut Kaplıcası: Gümüşhacıköy-Hamamözü yolu üze¬rindedir. Romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelen ünlü bir kaplıcadır.

Arkıtbey Kaplıcası: Gümüşhacıköy'ün 21 kilometre güneybatısında, ancak Hamamözü ilçe sınırları içindedir. Kaplıca alanının denizden yüksekliği 640 metredir. 'Hamamö¬zü Kaplıcası' diye de anılmaktadır. Bazı yazarlara göre; Roma¬lılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından işletilmiştir. Os¬manlı döneminde, kaplıcayı işletmeye açan Arkıt Bey'in adını

aldığı bilinmektedir.

Yeraltı zenginliği bakımından önemli sayılan kaplıcanın



suyu, sodyum bikarbonatlı ve kalsiyum klorürlü sular grubu¬na dahildir. Kaplıcada üç kaynak bulunmakta olup, ortalama sıcaklıkları 38-40°C, radyoaktiviteleri 6 eman, pH değerleri ise 7.4'dür.

Banyo tedavisinin; iltihaplı olmayan devrelerde roma-tizmal hastalıklara, nevralji, nevrit ve kadın hastalıklarına, deri hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir. İçme tedavi¬sinin ise; mide ve bağırsak hastalıklarının lezyonel ve enfla-matuvar vakalarında, spastik ağrılarda etkili olduğu görül¬müştür.

Turistik yönden büyük değer taşıyan kaplıcada; erkek ve kadınlara mahsus tedavi havuzları, yeterli sayıda otel ve motel ile pek çok pansiyon bulunmaktadır. Aynı zamanda mesirelik olan bu sahada her türlü sosyal tesisi bulmak müm¬kündür.

Amasya kaplıcaları ve konaklama tesisleriyle ilgili bilgi¬ler Amasya Turizm Danışma Bürosu'ndan alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder