8 Nisan 2010 Perşembe

Kars

KARS


Kars ilinde, Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından yapılan sondaj çalışmaları sırasında, Kağızman, Sarıkamış ve Akyaka ilçelerinde çok sayıda maden suyu kaynağı tespit edilmiştir. Şifalı özellikleriyle tanınan bu kaynakların çoğu soğuk gazlı sulardandır.

Kağızman ilçesindeki Aktaş Maden Suyu, Kızıltaş Ma¬den Suyu ve Kötek Maden Suyu'nun yanı sıra, yine Kötek beldesindeki Kötek Kaplıcası, şifalı su kaynaklarının başın¬da yer alır. Akyaka Maden Suyu ise Akyaka ilçesindedir. 'Akyaka Şifalı Suyu' diye de anılır. Romatizma ve böbrek has¬talıklarına iyi gelen bir sudur.

Sarıkamış ilçesi ise Karauganlı İçmesi'yle tanınmıştır. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta, Kızılçubuk köyündedir. Kalsiyum bikarbonatlı ve karbon asitli 'karbogazöz' sular gru¬buna dahil olup, temperatürü 9°C'dir. İçme tedavisi mide has¬talıklarına önerilen suyun diüretik etkisi vardır.

Karauganlı İçmesi'nde; 200 yataklı bir konaklama tesisi ile diğer sosyal ihtiyaçların karşılandığı yardımcı üniteler bu¬lunmakta olup, konaklamanın yeterli olmadığı durumlarda pek çok küçük tesis devreye girmektedir.

Sarıkamış Maden Suyu, Soğuksu Şifalı Suyu ve Acı-su Şifalı Suyu, ilçenin diğer şifa kaynaklarıdır. Acısu, aynı zamanda yoğun rağbet gören güzel bir mesire yeridir.

İlçelerinde konaklamanın pek mümkün olmadığı Kars ilindeki şifalı su kaynaklarıyla konaklama tesisleri hakkında bilgi almak isteyenler, Kars Turizm Danışma Bürosu'na baş¬vurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder