8 Nisan 2010 Perşembe

Kayseri

KAYSERİ


Kayseri, şifa özellikleri yüksek kaplıca ve içmeleriyle ta¬nınmış illerimizden biridir. Hemen yanıbaşında yer alan Erci-yes Dağı'nın sönmüş bir volkan olması arazinin jeolojik yapı¬sını ortaya koymakta, bu arazi özellikle Merkez ilçe ile 70 ki¬lometre kadar güneyindeki Yeşilhisar ilçesinde çok sayıda şi¬falı su kaynağına yataklık yapmaktadır. Bu kaynaklan sırasıy¬la inceleyecek olursak;

Bayramhacı Kaplıcası: Kayseri-Himmetdede beldesi¬ne bağlı Bayramhacı köyündedir. Köye 1.5 kilometre uzaklık¬ta, Avanos yolu üzerinde yer alır. Kaplıca alanının denizden

yüksekliği 990 metredir.

Sodyum bikarbonatlı, oligometalik sular grubunda ince¬lenen suyu, bikarbonat, kalsiyum, klorür, sodyum, karbondi¬oksit ve radon içerir. Yani, radyoaktif bir sudur. Temperatüıü 40°C, pH değeri 6.49, radyoaktivitesi 102 emandır. Bütün ro-matizmal hastalıklar, nevrit, nevralji ve kadın hastalıkları üzerinde etkili bir kaplıcadır.

Bayramhacı Kaplıcası'nda şifalı su iki ayrı kaynaktan çı¬kar. 'Asıl kaynak' ile 'Kaçak kaynak' sularının bileşimleri bir¬birine benzemektedir. Her ikisi de karbondioksitli, bikarbo¬natlı, alkali ve toprak alkali sular grubuna girer. Radoaktivite-leri yüksektir. Bu nedenle, dış uygulamalarda kullanıldıkla¬rında sedatif etkileri ön plana çıkacaktır. Suyun ısısı fazla yüksek değildir. Vücudun rahatlıkla kabul edebileceği bir sı¬caklıktadır. Bileşiminde bulunan karbondioksit ve radyoaktif emanasyon nedeniyle de çok geniş bir endikasyon alanına sa¬hiptirler.

Kaplıcanın sulan; romatizmal hastalıklarda, gut tropati-lerinde, dolaşım sisteminin iskemik sendromlarında ve hi¬pertansiyon vakalarında değerlendirilebilir. Aynı sular içme olarak kullanıldığında; karaciğer ve safra kesesi hastalıkların¬da değer kazanırlar. Gerek radyoaktif gazların, gerekse ser¬best karbondioksitin fazla olması, inhalasyon uygulamalarını da akla getirebilir. Aslında kronik astmatiform bronşitlerde, bronşiektazilerde, üst solunum yollarının spastik hallerinde, içlerine bazı ilaçların katılması suretiyle aerosol uygulamala¬rı şeklinde tatbik edilebilirler. Radyoaktif oranının yüksekli¬ği, suyun bir gençlik suyu olarak hormonal rahatsızlıkların giderilmesinde de kullanılabileceğini işaret etmektedir.

İç turizmde etkisini kabul ettirmiş bir kaplıca olan Bay-ramhacı'da; üç adet genel tedavi havuzuyla çok sayıda sıra banyo mevcuttur. 40 yataklı bir otel ile motel tarzı çalışan çe¬şitli işletmeler, toplam 500'ü bulan yatak kapasitesiyle ko¬naklama ihtiyacını karşılarlar. Yardımcı tesis sıkıntısı çekil¬meyen kaplıcadan, 80 kilometre uzaklıktaki il merkezine dü¬zenli ulaşım yapılmaktadır.

Boğazköprü İçmesi: Kayseri il merkezine 15 kilomet¬re uzaklıkta, Boğazköprü yakınındadır. Temperatürü 19°C olan içmenin suyu, sodyum klorürlü, bikarbonatlı, karboga-zöz bir sudur. İçeriğinde sülfat tuzu bulunduğundan, az da olsa müshil etkisi görülür.

İçme tedavisi; hipostenik mideler için yemeklerden ön¬ce 1-2 bardak olarak önerilir. Karaciğer ve safra yollan hasta¬lıklarında ise, 20 gün süreyle günde iki kez 3-4 bardak içilme-.ıdir.

İçme civarında yer alan konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesi 200'ü geçer. Sosyal tesisleri ise yeterli dü¬zeydedir. Boğazköprü İçmesi, il merkezine yakınlığı nedeniy¬le tercih edilen ünlü bir şifalı su kaynağıdır.

Tekgöz Kaplıcası: Kayseri'nin Himmetdede beldesine bağlı Yemliha köyünde olup, il merkezine uzaklığı 38 kilo¬metredir.

Tekgöz Kaplıcası, Selçuklular ve Osmanlılar zamanın¬dan bu yana işletilen tarihi kaplıcalarımızdan biridir. Kaplıca alanında, Selçuklulardan kalma büyük bir hamam yıkıntısı bulunmaktadır.

Madeni az ılıca ve içmeler grubuna dahil olup, sodyum bikarbonatlı bir sudur. Temperatürü 40°C, pH değeri 7.2, rad¬yoaktivitesi ise 4.5 emandır. Su sıcaklığının ideal olmasına karşın, debisi çok fazladır. Bu nedenle üzerinde çok daha ge¬niş işlevli modern tesislerin kurulmasında yarar vardır. Ban¬yo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, yarım felçler, kırık ve çıkıklardan sonra oluşan eklem tutuklukları, muhtelif kemik hastalıkları, ağrılı hastalıklar ve kadın hastalıkları için çok ya¬rarlıdır.

Yeterli sayıda konaklama tesisinin bulunduğu kaplıca¬nın, tedavi havuzları ve çok sayıda sıra banyosu bulunmakta¬dır. Her türlü yardımcı tesisin yer aldığı kaplıcada ulaşım so¬runu da yaşanmaz.

Yazır İçmesi: 11 merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Ya-zır köyündedir. 'Yazır Maden Suyu' diye de anılır. İçmenin bulunduğu yer bağlık ve bahçeliktir.

Sodyum ve kalsiyum bikarbonatlı, karbogazöz bir su¬dur. Temperatürü 20°C, pH değeri 6.5, radyoaktivitesi 6 emandır.

İçme tedavisi; karaciğer, bağırsak, safra yollan ve mide hastalıklarına önerilir. Etrafında çok sayıda çeşmesi bulunan büyük bir havuzu vardır. 50 yataklı bir otel konaklama ihti¬yacını karşılamak konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu boş¬luk, sezon süresince kurulan kamp çadırlarıyla doldurulmaya

çalışılmaktadır.

Kayseri'nin neredeyse il merkezi sayılabilecek yakın çevresinde yer alan şifalı su kaynakları bunlarla sınırlı değil¬dir. Örneğin; Ambar köyündeki Saz İçmesi birçok hastalığa deva olmaktadır. Çökek Kaplıcası; sindirim bozukluklarına ve geç kapanan yaralarda, Özengi Kaplıcası; iştahsızlık ve kansızlığın giderilmesinde önemli rol oynar. Menteşe Kaplı¬cası ile Sofular Maden Suyu, şifa değerleri yüksek kaynak¬lardır. 12 kilometre uzaklıktaki Hasan Alp köyünden kayna¬yan Hasan Alp Maden Suyu da, mide, karaciğer ve böbrek hastalıklarında tercih edilen bir sudur.

Erciyes Dağı'nın saf ve temiz su havzalarından besle¬nip, Kayseri Şeker Fabrikası'nm arazisi içindeki ünlü Alaad-din Keykubat Kaynağımdan temin edilen bir başka şifalı kaynak suyu da, aynı kuruluş 'Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.' ta¬rafından şişelenip 2000 yılından bu yana pazaıianmakta olan

Pansu Doğal Kaynak Suyu'dur. Sertlik derecesi 7.5 olan su¬yun mineralizasyon değerleri yüksek olup, güzel içimli bir sudur.,

Sazlık İçmesi İncesu ilçesinin, Zile Acısuyu da

Develi ilçesinin şifalı sularındandır. Zile Acısuyu, ilçeye bağlı Zile beldesinden kaynar. Çevresi aynı zamanda güzel bir din¬lenme yeridir. Romatizmaya iyi gelen tanınmış bir sudur.

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi ise, yurt çapında ün yapmış kaplıca ve içmeleriyle tanınmış bir ilçedir. Bölgedeki şifalı su¬ların belki de en çok ilgi göreni, Niğde-Adana karayolu üze¬rinde, ilçeye olan uzaklığı 23 kilometre olan Dutluk İçmeleri'dir. 'Yeşilhisar İçmeleri' ya da 'Dutlu Çeşme' diye de bilinir.

İçme alanı denizden 1000 metre yükseklikte olup, çev¬resi bağlık ve bahçeliktir. Sodyum, klorür, bikarbonat, mag¬nezyum, bromür ve karbondioksit içeren suyun temperatürü 19.5°C, pH değeri 6.79, radyoaktivitesi 9.86 emandır. Debisi düşüktür. (0.4 lt/sn)

Sodyum oranı yüksek, gazlı bir sudur. Yemeklerden ön¬ce 2-3 bardak içildiği takdirde, mide, bağırsak ve anneks sal¬gı sistemleri üzerinde uyarıcı bir etki meydana getirir. Bu et¬ki, mide, bağırsak, safra kesesi ve karaciğerin, iç safra yolla¬rının ve pankreasın salgısını arttırır. Mide-bağırsak geçişini hızlandırır, laksatif olarak etki eder. Bu durumda; mide salgı¬sı azalmış primer ve sekonder hipostenik dispepsilerde, ka¬raciğer ve safra kesesi tembelliklerinde, sindirim fermentle¬rinin yetersizliğine bağlı sendromlarda, bir lezyona bağlı ol¬mayan fonksiyonel konstipasyonlarda değerlendirilebilir.

Her yıl bölgeye gelen binlerce hasta tarafından şifa umuduyla içilen Dutluk İçmesi'nin verdiği doğal sıcaklık, ro¬matizma, siyatik gibi rahatsızlıklara ve başta sedef olmak üzere bazı deri hastalıklarına da iyi gelmekte, dolayısıyla sa¬dece içme olarak değil, banyo uygulamalarıyla da yararlı bir kaynak olma özelliğini taşımaktadır.

Kaynak civarında yer alan ilginç kayalar, üzerlerindeki binlerce güvercin yuvası, tedavi için gelenlerin hayranlıkla izledikleri bir görüntü oluşturmaktadır. İçme'nin suyu, kaptaj yeri ağaçlandırılmış bir bahçeden gelir. Bahçede bulunan şa¬dırvan şeklindeki çeşmenin 6 kurnası vardır. Sezon sırasında yatak kapasitesi 600'e ulaşan Dutlu Çeşme'de; 200 yataklı bir otelle, çok sayıda pansiyon bulunmaktadır. Sosyal tesisler her türlü ihtiyacı karşılayacak düzeydedir.

Dutlu lçmeleri'nin yakınlarında bir diğer şifalı kaynak, Soğanlı Çayı Tedavisi yer alır. Soğanlı Çayı'nın kenarında, karaciğer ve böbrek taşlarına olan yararı nedeniyle yoğun ta¬lep gören şifalı bir kaynaktır. Hastalar içmelerin konaklama ve sosyal tesislerinden yararlanırlar. Yeşilhisar'ın Erdemsin Maden Suyu da, yöre halkının rağbet ettiği şifalı su kaynak¬larından biridir.

Kayseri il ve ilçe merkezlerindeki kaplıca ve içmeler hakkında bilgi edinmek isteyenler, konaklama sorunuyla kar-şılaşmak istemeyenler, Kayseri Turizm Danışma Bürosu'ndan ihtiyaç duydukları konu hakkında bilgi alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder