8 Nisan 2010 Perşembe

Burdur

BURDUR


Burdur, şifalı kaplıca ve içme sularıyla 'Göller Bölge-si'nin lncisi'dir. Merkez ve Tefenni ilçelerinde toplanan içme suları, Burdur'un en önemli özelliğidir. Çeşitli hastalıklara iyi gelen bu içmeler, her yıl yurdun dört bir köşesinden gelen in¬sanlarla dolup taşmaktadır. Modern anlamdaki konaklama te¬sisleri henüz yeterli sayıya ve düzeye ulaşamamışsa da, son yıllarda konunun önem arz etmesi nedeniyle yeni tesislerin yapımına hız verilmiştir.

Burdur'un Tefenni ilçesi, sahip olduğu ılıca ve içmele-riyle isminden söz edilmesi gerekli ilçelerimizdendir. Burada bulunan şifalı su kaynaklarının başlıcaları aşağıda sıralan¬mıştır:


Tefenni Ilıcası ve İçmesi: ilçe merkezinde olup, soda¬lı soğuk sular grubuna dahildir. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelen bir suyu vardır.

Kayacık Ilıcası ve İçmesi: Tefenni'nin tanınmış içme-lerindendir. Suyu, sodyum klorür içerir. Solunum yollarına, kalp-damar hastalıklarına, romatizmadan şikâyetçi olanlara yararlı bir sudur.

Barutlu Maden Suyu ve İçmesi: Tefenni yakınlarında¬dır. Eskidenberi 'Sıtma Suyu' diye anılmaktadır. Tuzlu soğuk sular grubuna dahil oligometalik bir sudur. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının yanı sıra, böbrek taşlarını ve idrar yollarında oluşan kum taşlarını düşürmesiy¬le ünlenmiştir. Ayrıca, solunum yolları, kalp-damar ve roma-tizmal hastalıkların tedavisinde yararlanılmaktadır.

Kokar Pınar: ilçe merkezi yakınlarında, mide rahatsız¬lıklarına iyi gelen bir içmedir.

Burdur-Merkez ilçe dahilinde yer alan içme ve kaplıca¬lar ise şunlardır:

Karakentli Kaplıcası: Merkez ilçeye bağlı Karakent kö¬yündedir. Suyu bir çok hastalığa deva olan bu kaplıca, ildeki

tesisi olan tek kaplıcadır.

Çerçin Kaplıcası ve İçmesi: Burdur'a 10 kilometre uzaklıkta Çerçin köyündedir. 'Çerçin Suyu' olarak da bilinir. Kentin kuzeydoğusuna düşer. Sodalı soğuk sular grubuna da¬hildir. Sülfat içerdiğinden, aktığı yerde kırmızı bir tortu taba¬kası bırakır. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbrek hastalıkların¬da yararlıdır.

Yarıköy Kükürtlü Suyu: Merkez ilçeye bağlı Yarı-köy'ün Soğanlı mevkiindeki şifalı bir sudur. Burdur'a 23 kilo¬metre uzaklıktadır. Sülfat ve kükürt içerikli suyu, sodalı so¬ğuk sular grubuna dahildir. Özellikle kaşıntı ve cilt hastalık¬larında yararlıdır. Ayrıca, solunum yolları, romatizma ve bes¬lenme bozukluklarının tedavisinde, mide, bağırsak ve karaci¬ğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde kullanılmaktadır.

Göl Maden Suyu: Burdur Gölü yakınlarından kaynayan

şifalı bir sudur.

Şifa Maden Suyu Sodası: Burdur'da üretilip 1989 yı¬lından beri yurt çapında pazarlanan bir maden suyudur. Mi¬neral çeşitliliği bakımından zengin, total mineralizasyon ora¬nı yüksek bir sudur.

İnsuyu Mağarası ve İnsuyu İçmeleri: Burdur'un ülke çapında tanınmış en önemli içmesidir. Burdur-Antalya kara¬yolu üzerinde, il merkezine 14 kilometre uzaklıktadır. Şifalı nitelikleriyle tanınan dünyanın ikinci büyük mağarasının bi-tişiğindedir.

insuyu Mağarası; karayolu güzergâhından 500 metre uzaklıkta, küçük bir dağ yamacında bulunmaktadır. En geniş yeri 80 metre, uzunluğu ise 597 metre olan bu ünlü mağara¬nın içinde, birbirine geçitlerle bağlı 9 adet gölcük bulunmak¬tadır. İçinde hâlâ ulaşılmamış birçok bölgenin bulunduğu ma¬ğarada; sarkıt ve dikitler, çavlanlar vardır. Suyunun bol oldu¬ğu zamanlar içinde kayıkla dolaşılır. Özellikle 2'inci gölcükte¬ki sarkıt ve dikitler çok ilgi çekicidir. Uzun yıllardır iç ve dış turizme açık tutulan mağara, her yıl yurdun dört bir tarafın¬dan gelen hastalarla dolup taşan içmeleriyle sağlık turizmi açısından da ayrı bir potansiyel oluşturur.

Mağaranın hemen yanında yer alan iki kaynaktan çıkan Insuyu; kaynaklarının bileşimleri arasında büyük benzerlik¬ler gösteren, madeni az ılıca ve içmeler grubuna dahil, şifalı özellikleri bulunan bir sudur.

Bikarbonat, kalsiyum ve bromür içeren l'inci kaynak

'Mide Suyu' diye bilinir. Temperatürü 15°C, pH değeri 6.5'tur.

Bikarbonat, kalsiyum, sodyum ve bromür içeren 2'inci kay-

nak 'Şeker Suyu' olup, sıcaklık ve pH değerleri diğeriyle aynı-

dır. ;

Mide Suyu; hafif karbondioksitli, toprak kalevili, bikar¬bonattı bir maden suyudur. İçme tedavisinin mide-bağırsak sistemi üzerinde (Gastrit) hafif bir etkisi görülür. Aynı hafif etki, ayrıca metabolizma hastalıklarında (Diyabet), cilt hasta¬lıklarında (Ezgema) ve bazı sinir hastalıklarında da kendini gösterir. Total mineralizasyonun az olması nedeniyle, yemek¬lerden önce alındığı takdirde, bu sular, karaciğer ve safra yol¬ları hastalıklarına tavsiye edilebilir.

Şeker Suyu; bu kaynak suyunda da, biraz daha zayıf ol¬makla birlikte aynı etkileri görmek mümkündür. Ancak, yük¬sek şeker oranını düşürücü etkisi bakımından diğer kaynağa göre daha fazla ilgi gördüğünden, Şeker Suyu diye anılmakta ve şeker hastalarının yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.

Konaklama tesislerinin bulunmadığı bu alanda, geniş bir yeşilliğin ortasında, yaz aylarında ücretsiz kamp çadırla¬rı kurulmakta ve gelen hastaların ihtiyaçları mevcut birkaç sosyal tesisten karşılanmaktadır. Her sene ağustos ayı içinde (14-24 Ağustos) Insuyu Festivali'nin tertiplendiği bu alan, ya¬bancı ülkelerden Türkiye'ye gelen turistler için de önemli uğ¬rak yerlerinden biri olmaktadır.

Konaklama yapılabilecek güzel otellerin bulunduğu Burdur il merkezinde, şifalı sular hakkında bilgi almak iste¬yenler Burdur Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder