8 Nisan 2010 Perşembe

Artvin

ARTVİN


Artvin ilinde sayılamayacak kadar çok şifalı su vardır. Bunlar yalnız bir bölgede değil, ilin bütün yüzeyine dağılmış durumdadır. Halk, yöredeki bu şifalı sulara 'Çermik' adını vermiştir. Romatizmaya iyi gelen kaplıcalarıyla Artvin güzel illerimizden biridir.

Borçka ilçesindeki Otingo Çermiği; ilçe merkezinin 8 kilometre doğusunda, Balcı köyünde bulunan bir kaplıcadır. 'Otingo Ormanları Ilıcası' olarak da tanınmaktadır. Suyu şifa¬lı olan bu kaynağın küçük bir oteli ve sosyal tesisleri bulun¬maktadır.


Şavşat ilçesi de şifalı su kaynakları bakımından zengin bir ilçedir. Burada bulunan başlıca kaplıcalar şunlardır:

Ilıca Kaplıcası: Şavşat'a 12 kilometre uzaklıktaki İlıca köyündedir. Bu nedenle 'Ilıca Köyü Çermiği' diye de bilinir. Suyu; romatizma ve siyatik gibi ağrılı hastalıkların tedavisin¬de etkilidir. Oteli ve sosyal tesisleri vardır.

Mikelet Kaplıcaları: İlçenin Çoraklı köyündedir. 'Ço-raklı İçmesi' olarak da tanınır. Şifalı bir maden suyu kaynağı¬dır. Suyu; birçok hastalığın tedavisinde, hem banyo, hem de içme olarak kullanılmaktadır.

Artvin'in merkeze bağlı Zeytinlik bucağındaki Zeytin¬lik Kaplıcası 'Çermiği'; il merkezinin 5 kilometre güneyinde-dir. Doğal bir haldedir. Suyunun özellikle mide ve bağırsak-hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçmesi, birçok Art¬vinliyi her gün bu yöreye çekmektedir.

Ciskaro Maden Suyu: Artvin'den 20 kilometre uzaklık¬tadır. Maden suyunun romatizmal hastalıklara iyi geldiği söy¬lenmektedir.

Artvin ilinde, yukarıda sözünü ettiğimiz şifalı su kay¬naklarının yanı sıra, çok sayıda kendi halinde akan doğal kay¬naklar da bulunmaktadır. Oruçlu İçmesi bunların başında gelir. Mersivan Yaylası'nın üzerinde, 1850 metre yükseklikte¬ki Genya Dağı'nda bulunan Yalnızhan Maden Suyu ile Acı-su Maden Suyu, henüz ekonomik ve sağlık açısından değer¬lendirilmemiş şifalı su kaynaklarıdır.

Ayrıca, Artvin'in Sakara Yaylası'ndaki Neşeli, Karaköy ve Papart ormanlarında, Bilbilan Yaylasımda Doğal soğuk su kaynakları bulunmaktadır.

Yöredeki şifalı sular ve konaklama olanakları hakkında bilgi almak isteyenler; Artvin ile Hopa'daki Sarp Hudut Kapı¬sı Turizm Danışma Bürolarıma müracaat edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder