8 Nisan 2010 Perşembe

Eskişehir

ESKİŞEHİR


Anadolu'nun en önemli kavşak noktalarından birinde bulunması ve çok sayıda şifalı su kaynağı ile modern konak¬lama tesislerine sahip olması, Eskişehir'i turizme elverişli il¬ler arasına sokmuştur. Eskişehir gerçekten birçok ilin sahip olamadığı kaplıca ve içme zengini bir ilimizdir. Mevcut kay¬nakların çevresinde modern tedavi tesisleri açılmaya başlan¬dığında, geleceğin yalnız büyük bir sanayi kenti değil, aynı zamanda önemli bir sağlık turizmi merkezi olacağı kesindir.


Eskişehir ilindeki şifalı suları incelemeye, Merkez ilçe¬den başlamanın ayrı bir özelliği vardır. Nedeni; çoğu kimse tarafından bilinmese bile, Türkiye'nin il merkezinde en çok kaplıcası bulunan illerimiz arasısıda ilk sıralarda yer alması¬dır. Bu kaplıcalar; Porsuk Çayımın güney kıyısında, debisi yüksek 5 ayrı kaynaktan çıkan, doğal sıcaklığa ve benzer kim¬yasal özelliklere sahip suların değerlendirildiği, kimisi 'ha¬mam', kimisi de 'kaplıca' adı altında isimlendirilen yerlerdir. Eskişehir Kaplıcaları başlığı altında toplanan tüm bu şifa kaynakları; radyoaktif etkileri ağır basan oligometalik suların özelliklerini taşır. Banyo tedavisi; mide, bağırsak ve romatiz-mal hastalıklara, başta varis olmak üzere dolaşım sistemi hastalıklarına, karaciğer, safra yollan ve böbrek taşlarına, kı-nk-çıkık sekellerine, kadın hastalıklarına önerilmektedir. Er¬dem Hamamı, Yeni Hamam, Kablanlı Hamamı, Şifa Ha¬mamı, Erkekler Hamamı, Erler Kaplıcası, Doğan Hama¬mı, Nizam Hamamı, Şenlik Hamamı, Şengülcük Kaplıca¬sı, Sivriğlu Hamamı, Alçık Hamamı, Kıymet Kaplıcası, Yenice Kaplıcası, İşçibaşı Hamamı, Alpanos Kaplıcası belli başlı kaplıcalardır. Bu arada, bölgede hem konaklama, hem de termal hizmeti veren iki otelden, Has Termal Otel ile Sultan Termal Otel'den de söz etmek gerekir. Bu oteller¬den; iki yıldızlı Has Termal Otel, 48 odada 87 yatak kapasite¬siyle, tek yıldızlı Sultan Termal Otel ise, 32 odada 52 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir.

Hisarca Kaplıcası ise, Eskişehir-Merkez ilçe sınırları içinde olmasına rağmen, yukarıda sözü edilen kaplıcalar gru¬bundan ayrı olarak değerlendirilen bir diğpr şifalı su kayna¬ğıdır. Porsuk Barajı'nın üst kısmında, çam ormanları içinde¬dir. Suyu çok sıcak olmamasına 'ılık' karşılık, birçok hastalığa deva olmaktadır.

Eskişehir ilinin ikinci özelliği ise, hemen hemen bütün ilçelerinde birer adet şifalı su kaynağının bulunmasıdır. Bun¬ları sırayla inceleyecek olursak;

Yarıkçı Kaplıcası: Mihalıççık ilçesindedir. Yerel bir kaynak olarak bölge halkının rağbet ettiği yerlerdendir. Suyu, başta romatizma olmak üzere çeşitli hastalıklara iyi gelmek¬tedir.

Çardak Hamamı: Sivrihisar-Polatlı karayolunun güne¬yinde, Günyüzü ilçesine 14 kilometre uzaklıkta, Hamamkara-hisar köyü sınırları içindir. Bu nedenle 'Hamamkarahisar Kap¬lıcası' diye anıldığı da olur. 35°C'de kaynayan suyu, sodalı sı¬cak maden sulan grubuna dahil oligometalik bir sudur. Ban¬yo tedavisi; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahat¬sızlıklarına, romatizmal hastalıklara, eklem kireçlenmeleri, sinir-kas yorgunlukları, dolaşım sistemi hastalıklarına yarar¬lıdır. Kaplıca alanındaki tedavi ve konaklama tesisleri, Beledi-ye'nin girişimiyle 1995 yılında yenilenmiştir.

Uyuz Hamamı: Alpu ilçesi yakınlarında, Kızılinler kö-yündedir 29°C'de akan suyu bol miktarda karbondioksit içe¬rir. Deri hastalıklarına ve başta uyuz olmak üzere cilt yaralarına iyi gelen bu şifalı su kaynağı, aynı zamanda kalp-damar ve solunum yollarına ait şikâyetlerin giderilmesinde yararlı olmaktadır.

Taycılar İçmeleri: Yine Alpu ilçesi yakınlarında, çevre¬si çam ormanlarıyla kaplı, şifalı bir kaynak suyudur. Sindirim sistemine bağlı rahatsızlıkları giderir. Burası, aynı zamanda çok ünlü bir gezi yeridir.

Sakar Ilıcası ve Sakar Maden Suyu: 11 merkezine 32 kilometre uzaklıkta, Sarıcakaya ilçesine bağlı Sakarılıca kö-yündedir. Nallıhan karayolunun üzerine düşer. Hamamdcresi adı verilen bu bölgede, hem sıcak, hem soğuk olmak üzere iki su kaynağı bulunur. Karbondioksit oranları yüksek olup so¬dalı sular grubunda incelenirler.

Sıcak suyun ılıcada, soğuk suyun da maden suyunda kullanıldığı bu şifalı kaynaklar; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma, kalp-damar ve so¬lunum yolu hastalıklarına, en önemlisi şeker hastalığına iyi gelmektedir. Aynı yörede bulunan tek yıldızlı Aytaç Termal Otel ise, 20 odada 40 yatak kapasitesiyle termal hizmet ve¬ren bir konaklama tesisidir.

Ilıcaköy Kaplıcası: Seyitgazi ilçesine bağlı Ilıcaköy'de-dir. Yoğun çam ormanları arasında kurulu köyde kaynayan bu şifalı suya yöre halkı çok rağbet etmektedir. İlıcadan yarar¬lanmak isteyenler, herhangi bir konaklama tesisi bulunma¬ması nedeniyle, tüm sezon boyunca civarda kamp kurmakla yetinmek zorunda kalırlar. Suyunun romatizmal ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.

Sakaryabaşı: Çifteler ilçesinin güneydoğusunda, Sakarya Nehri'nin doğduğu yer olarak ünlenen Sakaryabaşı mevkiindeki sıcak su kaynaklarıdır. Burada, küçük fakat de¬rin birkaç gölet vardır. Göletleri oluşturan sular, 5 ayrı yerden kaynayan, 19.5-25°C sıcaklıkta, şifa özellikleri olan sulardır. Ne yazık ki, bu sulardan tedavi amacına yönelik değil, sade¬ce yüzmek ve çevresinde piknik yapmak amacıyla yararlanıl¬maktadır. Sakaryabaşı'nda, Belediye'ye ait konaklama tesisle¬ri ve diğer sosyal tesisler, hafta sonlarını değerlendirmek için gelen Eskişehirlilerle dolup taşar.



Kalabak Doğal Kaynak Suyu: Eskişehir'in içme suyu ihtiyacını da karşılayan ünlü Kalabak Suyu, il merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Türkmen Dağımın eteklerinden kaynar. Kaynağın bulunduğu yer olan Beşikderesi mevkii, çam or¬manları ve çağlayanlarla süslü güzel bir mesire yeridir. 'Tat Kalabak Suyu' markası altında şişelenerek yurt çapında pa-zarlanan bu su, lezzetli, tatlı ve içimi kolay bir su olup, do¬lum tesisleri Seyitgazi yolu üzerinde, Eskişehir'e 3 kilometre uzaklıktadır. Suyun sertlik derecesi 6.8'dir.

Çatalak Ormanları'ndaki yüzyıllık çam ağaçları ara¬sında, birbirinden değerli doğal menba sularıyla da ünlenen Eskişehir'in şifalı su kaynakları ve konaklama olanakları hak¬kında detaylı bilgi almak isteyenler, Eskişehir Turizm Danış¬ma Bürosu'ndan istedikleri her türlü bilgiyi alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder