8 Nisan 2010 Perşembe

Kocaeli

KOCAELİ


Kocaeli, Türkiye ekonomisine yön veren çok sayıda sa¬nayi kuruluşuna ev sahipliği yapmasına rağmen, şifalı su kaynakları bakımından aynı verimliliği göstermez. İlin belli başlı şifa kaynakları şunlardır:

Yeniköy Ilıcası: 11 merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Bahçecik beldesine bağlı Yeniköy'dedir. Sodalı soğuk maden suları sınıfına giren oligometalik bir sudur. Genelde içme ola¬rak kullanılan suyu, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları üzerinde olumlu etki gösterir.


Maşukîye Şifalı Suyu: Derbent beldesine bağlı Maşuki-ye köyünde bulunan bir içmedir. Sodyum klorür, bikarbonat ve sülfat içerir. Suyu sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

Çene Menba Suyu: Kent merkezine 20 kilometre uzak¬lıktaki Çene Dağı'ndan kaynayan bu menba suyu , bugün bü¬tün İzmitliler tarafından içme suyu olarak kullanılan, başta İstanbul olmak üzere tüm çevre il ve ilçelere, Denizyolları Iş¬letmesi'ne ve yakın köylere satılan ünlü bir sudur. İzmit ga¬rından trenle geçenler ya da gelip geçen trenleri seyredenler, trenin istasyona gelmesiyle birlikte insanların vagonlardan inerek bir çeşmenin başına üşüştüklerini mutlaka görmüşler¬dir. Bu telaş, bu itiş-kakış, birkaç yudumda tüketilecek olan Çene Suyu'nun ününden ve yararlı özelliklerinden kaynaklan¬maktadır.

Suyun sertlik derecesi l'dir. İçimi, lezzet ve kalitesi, onu yurdun en iyi suları sınıflandırmasında ön sıralara taşı¬mıştır. Kaynağının bulunduğu yer, aynı zamanda güzel bir

mesire yeridir.

Kocaeli'ndeki şifalı su kaynakları hakkında bilgi edin¬mek isteyenler, İzmit Turizm Danışma Bürosu'na müracaat edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder