9 Nisan 2010 Cuma

Osmaniye

OSMANİYE


Adana'dan ayrıldıktan sonra, Çukurova yöresinin şifalı su kaynaklarının bir kısmını bünyesine dahil eden Osmaniye ilinde, çok sayıda kaplıca ve içme bulunur. Bu sular ilin he¬men hemen her köşesine yayılmış durumdadır.

Kokar Kaplıcası, Av hık Kaplıcası ve Anavarza İç¬mesi, Kadirli ilçesindedir. Kokar Kaplıcası, şifalı suyuyla yö¬re halkının ilgisini çeken önemli termal merkezlerimizden bi¬ridir. Avluk Kaplıcası ise, ilçeye bağlı Avluk beldesindedir.

Ayran Menba Suyu: Bahçe ilçesinin sınırları içinden kaynayan doğal bir kaynak suyudur. Debisi yüksek olan bu su, 1954 yılından beri ilçede içme suyu olarak kullanılmakta¬dır.

Ilıca İçmesi: Eski adı 'Haruniye' olan Düziçi ilçesinin Ilıca köyündedir. Ancak ilçenin en önemli şifa kaynağı Haru¬niye Kaplıcası'dır.

Haruniye Kaplıcası; Düziçi'ne 15 kilometre uzaklıkta, Düldül Dağı eteklerinde yer alan Kuşçu köyü sınırları içinde, Ceyhan Nehri kıyısındadır. 'Düziçi Kaplıcaları' diye de anılır. Denizden 620 metre yükseklikte olan bu yöre, doğal bir gü¬zelliğe sahiptir.

Abbasi hükümdarlarından Harun Reşit tarafından ilk kez hizmete açılan kaplıcalar, ilin olduğu kadar ülkenin de en önemli şifa kaynaklarından biridir. Kalsiyum bikarbonatlı su¬lar grubunda incelenen suyu, bikarbonat, kalsiyum, magnez¬yum, sülfür ve karbondioksit içerir. Temperatürü 32.50C, pH değeri 6.16, radyoaktivitesi 3.53 emandır.

Haruniye Kaplıcası'ndaki su, litrede 2.5 gram kadar to-tal mineralizasyon içeren ılık bir maden suyudur. Egemen olan anyon bikarbonat, katyon ise kalsiyumdur. Bu duruma göre, kalsiyum bikarbonatlı ve karbondioksitli bir sudur. İçe¬riğinde kükürt de bulunmaktadır. Kaplıcanın suyu, dış uygu¬lamalar tarzında kullanıldığında, genellikle romatizmal has¬talıkların ağrılı sendromlarında ve bu arada özellikle artrozik kontraktürler gösteren yumuşak doku sendromlarında endi-kasyon kazanır. Ayrıca, batın'ın ağrılı hastalıklarında tıbbi te¬davi süreci sonrasında kullanılabilir. Yine bu arada, bazı ko-lik ve jinekolojik sendromlarda etkilidir.

İçme şeklinde kullanıldığında, metabolizma hastalıkla¬rında değerlendirilebilir. Bunların başında şeker hastalığı ge¬lir. Fransa'daki bu tür maden sulan, adeta uzmanlaşmış ve bi¬rer diyabet merkezi haline dönüştürülmüştür.

Toprak kalevili ve gazlı maden sularından, karaciğer, safra kesesi ve safra drenajı bakımından gayet olumlu sonuç¬lar alınır. Bu arada mide üzerinde de etkisi görülür. Sindirimi kolaylaştırır, karaciğerin bozulmuş olan fonksiyon testlerini düzeltir. Ayrıca pankreas iç salgısını yatıştırarak glisemiyi düşürür. Kür sırasında verilen dozlar arttırıldığı veya hasta¬nın akut devreden henüz kurtulamadığı hallerde, klinik bul¬guların kötüleştiğinin işaretçisi olan termal krizler görülebi¬lir. Hasta, bulantıdan, baş ağrılarından, suya tahammül ede¬memekten, mide ve karın ağrılarından şikâyet eder. Bu gibi hallerde içme kürlerinin derhal durdurulması gerekir.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji ve nevrit gibi çeşit¬li sinirleri ilgilendiren ani, şiddetli ve genellikle kısa süreli ağrı nöbetleri tarzında seyreden hastalıklarda, cilt ve kadın hastalıklarında yararlıdır.
Kaplıcada; tedavi havuzları ile çok sayıda sıra banyo yer almaktadır. Sosyal tesisleri ve yeterli konaklama olanak¬ları olsa da, Haruniye Kaplıcalan'nın karşılaştığı en büyük so¬run, yapımı devam eden Berke Barajı'nm su tutma alanı için¬de bulunması ve baraj bittiğinde artık kullanılamayacak ol¬masıdır.

Osmaniye ilinde, Yeşilova Kaplıcası gibi yöre halkı ta¬rafından çok tutulan şifalı su kaynaklarından başka, Merkez ilçe sınırları içinde olup ünü bütün Çukurova'ya yayılmış bu¬lunan Gebeli İçmesi'nden de özellikle söz etmek gerekir.

Gebeli İçmesi, il merkezinin 7 kilometre güneyinde, Ge¬beli köyündedir. Kalsiyum bikarbonatlı sular grubuna dahil olan suyu, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum ve karbondiok¬sit içerir. Temperatürü 19°C, radyoaktivitesi 0.89 eman ve pH değeri 6.16 olan suyun şifa özellikleri hemen hemen Haruni¬ye Kaplıcası'na benzer.

Gebeli lçmesi'ndeki tedavi tesisleri, içme çeşmelerin¬den ibarettir. Sosyal tesis sıkıntısı çekilen yörede, konakla¬mada da sorun yaşanır. Hastalar baraka türü evlerde ve çadır¬larda kalırlar.

Osmaniye'deki kaplıca ve içmelerden yararlanmak iste¬yenler, özellikle ulaşım ve konaklama olanaklarını öğrenme¬yi arzu edenler, Osmaniye Turizm Danışma Bürosu'na başvu¬rabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder