8 Nisan 2010 Perşembe

Elazığ

ELAZIĞ


Elazığ, içme ve kaplıcalar bakımından zengin illerimiz-

den biridir. Özellikle kent merkezi yakınlarında yer alan bir

dizi maden suyu kaynağı, şifalı özellikleriyle birçok hastalığa

deva olmaktaysa da, Karakocan, Palu ve Sivrice ilçelerinde

bulunan şifalı sulardan yeterince yararlanıldığı söylenemez.

Kaplıcaların turist çeken nitelikleri de göz önüne alınacak

olursa, modern konaklama, rehberlik ve tanıtım hizmetleri-

nin yanı sıra, bu tesislerin şifa değerlerinin tam olarak tesbi-

ti ve bölge ekonomisine yapacakları katkıların belirlenmesi

gerekmektedir. ı


ELazığ-Merkez ilçeye bağlı yörelerde yer alan kaynakla¬rın belli başlıları şunlardır:

Hirkit Maden Suyu: Kent merkezine 5 kilometre uzak¬lıktadır. 'Hirkirik Maden Suyu da denir. Sodalı soğuk maden suları grubuna dahil, 15°C sıcaklıkta kaynayan şifalı bir su¬dur. Sülfat ve karbondioksit içerir. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlarına, solunum yolları hastalıklarına önerilen suyunun, ayrıca ağrılara ve kaşıntılara iyi geldiği bi¬linmektedir.

Mürüdü Suyu İçmesi: Kentin kuzeyinde, 7 kilometre uzaklıktadır. Sodalı soğuk maden suları grubuna dahil oligo-metalik bir sudur. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Bu¬rada bulunan bir çeşmenin suyunun karaciğer ve safra kese¬si rahatsızlıklarına, özellikle de sarılığa şifa olması nedeniy¬le Sarılık Çeşmesi diye anılması boşuna değildir.

Perçenk Maden Suları: 11 merkezine 7 kilometre uzak¬lıkta, güney yönündedir. Burada iki ayrı kaynaktan su çıkar. Sodalı soğuk maden suları kapsamındaki bu sular karbondi¬oksit de içermektedir.

a) Hoşrink Suyu: Mide, bağırsak, karaciğer ve safra ke¬sesi hastalıklarına iyi gelen bir sudur.

b) Perçenk Suyu: Aynı endikasyon özelliklerine sahip, 12°C sıcaklıkta şifalı bir sudur. Saniyede 5 litrelik yüksek bir debisi vardır.

Elazığ-Merkez ilçe yakınlarında yer alan Etmenik Ma¬den Suyu, Yılpınar Maden Suyu, 17.5°C sıcaklıktaki Gene-fik Maden Suyu, 18.5°C sıcaklıktaki Kumbariş Sorş Maden Suyu ile Kumbariş Boztepe Maden Suyu, hemen hemen aynı özelliklere sahip şifalı sulardır. Sodalı soğuk maden su¬ları grubu kapsamında, sülfat ve karbondioksit de içerirler. Mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi rahatsızlıklarına, bes¬lenme bozukluklarına, kalp-damar ve solunum yolları hasta¬lıklarına iyi gelmektedirler.

Acısu İçmesi: Merkez ilçe yakınlarındadır. Bol karbon¬dioksit içeren bir sudur. Kalp-damar ve solunum yolları has¬talıklarında etkilidir.

Hogu Maden Suyu: Elazığ'a 14 kilometre uzaklıktadır. 17°C sıcaklıkta, tuzlu-sodalı bir sudur. Karbondioksit de içe¬rir. Kalp-damar, romatizma ve solunum yollan hastalıklarına, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

İçmeköy Müshil Suyu: Merkez ilçeye bağlı İçme kö-. yündedir. Tuzlu soğuk sular kapsamında incelenen suyu bir¬çok hastalığa yararlıdır. Müshil etkisi göstermesi nedeniyle de kabızlığa iyi gelir.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde bulunan Sivrice Maden Su¬yu, sindirim sistemine ait çok sayıda hastalığın şifa kayna¬ğıdır.

Palu ilçesi ise, Buban Hame Kaplıcası'yla ünlüdür. Kaplıca, ilçenin Bozçanak köyündedir. 26°C sıcaklıktaki suyu; romatizma, siyatik ve çocuk felci için tavsiye edilmektedir. Sülfat da içeren bu sodalı su, ayrıca sindirim sistemi rahat¬sızlıklarına, kalp-damar, karaciğer, safra kesesi hastalıklarına ve beslenme bozukluklarına yararlıdır.

Çelebi Suyu: Palu ilçesindeki bir diğer şifalı su kayna¬ğıdır. 'Çelebi Şorik Maden Suyu' diye de anılır. Soda ve kar¬bondioksit içermesi, sindirim sistemi hastalıklarına, kalp-da¬mar hastalıklarına ve solunum yolları rahatsızlıklarına iyi. gelmektedir.

Elazığ'ın Karakocan ilçesindeki Kolan Ilıcası ise, ilin en önemli şifalı su kaynağıdır, ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Yoğunağaç köyünde, Peri Suyunun kenarındadır. 'Yoğunağaç İlıcası' diye de bilinir.

Bikarbonat, kalsiyum, fosfat, sodyum, magnezyum, bromür, arsenik ve karbondioksit içeren bu hipertermal ve. hipotonik su, romatizma ve astım hastalıklarının, damar tıka¬nıklığının bire bir devasıdır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları üzerinde de etkilidir.

Sosyal tesisler açısından henüz yeterli düzeyde bulun¬mayan ılıcanın, 26 yataklı küçük bir oteli bulunmaktadır.

Elazığ ilindeki zengin maden suyu kaynaklarından şifa umanlar, konaklama ihtiyaçlarını il merkezinde rahatlıkla karşılayabilir ve Elazığ Turizm Danışma Bürosu'ndan her tür¬lü sorularına yanıt alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder