8 Nisan 2010 Perşembe

Mardin

MARDİN


Mardin, şifalı su kaynaklan bakımından verimsiz bir bölge olmasına rağmen, gerek yöresel gerekse yurt çapında sağladığı ünle bu boşluğu doldurmaya çalışan Germiab Kap-lıcası'yla tanınmıştır.

Kaplıca, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Dargeçit belde¬sinin Germiab köyündedir. Dicle Nehri kenarındadır. Eski ka¬yıtlarda 'Gurm-i Ab' diye geçer. Bölgenin en önemli ve hatta tek şifalı su kaynağı olan bu kaplıcada, uzun yıllar kaptaj so¬runu yaşanmıştır. Dicle Nehri taştığı zaman, bu kaynakları da içine almakta ve sızıntı sorunuyla karşı karşıya kalınmakta¬dır. Oysaki, sezon boyunca onbinlerce kişinin uğrağı olan bu kaplıcalar, içerdikleri mineraller bakımından çok daha verim¬li şekilde işletilmeye lâyık olan kaplıcalardır.


Kükürtlü ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyu, sül¬fat, kalsiyum, magnezyum ve hidrojen sülfür içerir. Tempera¬türü 61.5°C, radyoaktivitesi 9.76 eman, pH değeri 7.1'dir. Lit¬rede 2 gram total mineralizasyon içeren toprak kalevili, acı sulardır. Ayrıca, kükürtlü hidrojen ve radyoaktivite yönün¬den zengindir. Sıcaklığının yüksek oluşu, sedatif ve antien-feksiyöz etkisini arttırmaktadır.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, kadın ve cilt hastalıklarında, içme tedavisi, karaciğer, safra yollan hastalıkları ile bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. İçil¬diğinde, pürgatif etkisi gösterir. Ayrıca diüretik tesiri de var^ dır.

Kaplıcada; bir adet genel tedavi havuzuyla, içme çeşme¬leri bulunur. Konaklama olanağı 250 yatakla sınırlıdır. Basit tesislerin yer aldığı kaplıcanın, şifa özellikleri göz önüne alındığında, üzerinde mutlaka yatırım yapılması gerekliliği

açıkça görülmektedir.

Mardin yöresi hakkında bilgi almak isteyenler, Mardin Turizm Danışma Bürosu'ndan arzu ettikleri konu hakkında bilgi alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder