8 Nisan 2010 Perşembe

HAtay

HATAY


Hatay, kaplıca ve içme sayısı bakımından diğer illere nazaran ne kadar geri kalsa da, yine de kaliteli ve şifa değer¬leri yüksek önemli birkaç kaplıca ve içmeyi bünyesinde ba¬rındırmaktadır. Hatay kaplıcalarının en önemli özelliği ise, Türk vatandaşlarının yanı sıra, mevcut sınır kapılarından pa¬saport ya da pasavanla geçiş yapan Suriye vatandaşları tara¬fından da yoğun bir ilgiyle karşılanmış olmasıdır.

Bunlardan en önemlisi Reyhanlı Kaplıcası'dır. Reyhan¬lı ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Hamam bucağının 4 kilometre güneydoğusuna düşer. Ağaçlarla kaplı kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 120 metredir. Türki-ye-Suriye sınır güvenlik bölgesi içinde olduğundan jandarma denetimindedir. Bu nedenle, özellikle özel araçlarıyla gelen¬ler ancak izin almak koşuluyla kaplıca suyundan yararlanabi¬lirler.


'Reyhanlı Hamamı' ya da 'Hamamaş Kaplıcası' diye de adlandırılan kaplıcanın suyu, aynı bileşimlere haiz üç ayrı kaynaktan çıkmaktadır. Kükürtlü ılıca ve içmeler grubuna da¬hil olup, sodyum bikarbonat, kalsiyum sülfat, bromür ve hid¬rojen sülfür içerir. Her üç kaynağın temperatürleri 35-37°C, radyoaktiviteleri 3.74-6.91 eman ve pH değerleri 7.10-7.15 arasında değişmektedir.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, kadın ve cilt hastalıklarına, serpintileme ve koklama kürleriyle de so¬lunum yolları hastalıklarına önerilmektedir. İçme tedavisi ise, karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıklarına yararlıdır. Bu su, total mineralizasyonu 1.5 gramın biraz üstünde olan karışık bileşimli bir maden suyudur, içeriğindeki tüm anyon ve katyonlar, eşik değerlerin üzerinde bulunur. Ortalama 36°C'deki sıcaklığıyla dış uygulamalara olanak sağlar. Genel¬de ağrılı hastalıklarda, özellikle de artroz türü romatizmal sendromlarda, karın bölgesinin iltihabi olmayan fonksiyonel ağrılı hallerinde değerlendirilmesi uygun olur.

Kaplıcada, iki adet genel tedavi havuzu ile çok sayıda sıra banyo bulunmaktadır. 1983 yılına kadar Fransızlardan kalma tek katlı otelle idare edilen tesiste, konaklama ve diğer yardımcı üniteler nitelikli hale getirilmiştir. Kaplıca otelinin toplam yatak kapasitesi 250'yi geçmektedir.

Suriye vatandaşlarının rağbet ettiği bir diğer şifalı su kaynağı da, eski adı Yeşilkent olan Erzin ilçesindeki Erzin Ilı¬cası ve Erzin Maden Suyu'dur. Ilıca, ilçe merkezine 3 kilo¬metre uzaklıktaki Gökdere köyündedir. Maden suyu kaynağı ise köyün kuzeyinde, 1 kilometrelik bir mesafededir. Adana-Iskenderun karayolundan 10 kilometre uzakta kalan bu ılıca ve içmelere, özellikle yaz sezonunu Akdeniz sahil şeridinde geçiren tatilciler rağbet etmekte, hafta sonlarını bu bölgede geçirmektedirler.

Ilıcanın bikarbonat, magnezyum, kalsiyum sülfat, kar¬bondioksit ve bromür içeren suyunun sıcaklığı 30°C, radyo¬aktivitesi 0.3 eman, pH değeri 6.75'dir. Maden suyunun tem-peratürü ise 24°C, radyoaktivitesi 0.6 eman, PH değeri aynı¬dır. Mide ve bağırsak hastalıklarına önerilen bu suyun bileşi¬minde 5 gramın üzerinde total mineralizasyon vardır. Çok hafif tuzlu, hafif acı, bikarbonatlı, toprak kalevili ve karbon-dioksitli bir sudur. Bu değerli suya halkın gösterdiği ilgi bo¬şuna değildir. Suyun bileşimindeki bütün anyonlar ve katyon¬lar, insan vücudundaki belirli sistemler üzerinde sinerjik bir etki yapmak üzere sanki yapay olarak hazırlanmış kanısını uyandırmaktadır. Toprak kalevili bikarbonatlı suların karaci¬ğer, safra kesesi, bağırsak ve pankreas üzerindeki etkisi za¬ten bilinmektedir. Ayrıca, metabolizma hastalıkları üzerinde¬ki olumlu etkisi, özellikle diyabet vakalarındaki yararları yad¬sınamaz. Oysa, 5 grama yakın toprak kalevili bikarbonatlı bir su olan Erzin İçmesi'nde, olaya hafif tuz ve sülfat anyonunun karışmasıyla bu etki daha da artmaktadır. Sülfat anyonunun magnezyumla birlikte ayrı bir etkilemeyle karaciğer fonksi¬yonları ve safra kesesi üzerine tesir edeceği de bir gerçektir. Bu arada, tuzun devreye girmesiyle gastrointestinal sistem ve anneskleri üzerinde motris ve sökretuvar fonksiyonlarının uyarılması gerçekleşecek ve bu durum sonuçta üç unsurun aynı bileşimde buluştuğu Erzin Maden Suyu'na daha da etkin¬lik kazandıracaktır. Suyun 24°C'Iik hafif bir termalite göster¬mesi de bir başka açıdan olumlu bir etki yaratacaktır. Ayrıca, 1 grama yakın karbondioksit içermesi, sindirim faaliyeti üze¬rinde olumlu etki yapmanın yanı sıra suyun içimini de kolay¬laştıracaktır.

Erzin ılıca suyu da hemen hemen aynı bileşimi göster¬mektedir. Maden suyuna nazaran sülfat anyonu miktarında artma, buna karşılık tuz miktarında azalma gözlenmiştir. Şu halde, Erzin ılıca suyu da toprak kalevili, acı bikarbonatlı bir sudur. Demir ve bromür içerir. Termalitesi biraz daha yüksek¬tir. Bu su da içme olarak kullanılabilir ve benzer endikasyon özellikleri gösterir. Dış uygumalarda hafif sedatif etkisiyle yararlı olur.

Ilıcanın suyu, mevcut genel havuzun dibinden kaynar. Çok sayıda sıra banyosu, içme için çeşmeleri ve yeterli dü¬zeyde sosyal tesisleri bulunmaktadır. 4 büyük otel ile sayıla¬rı 100'e yaklaşan muhtelif pansiyonlar, konaklama ihtiyacını karşılayacak seviyededir.

Başlamış Kaplıcası ile Başlamış Maden Suyu, Erzin ilçesindeki diğer şifalı su kaynaklarıdır. Her ikisi de, ilçeye bağlı Başlamış köyündedir. Erzin Ilıca ve Maden Suyu ile he¬men hemen aynı özellikleri taşırlar. Özellikle sindirim siste¬mine bağlı rahatsızlıkların giderilmesinde, yöre halkının rağ¬bet ettiği şifalı sulardandır.

Bu arada, Hatay'ın Batıayaz Yaylası'ndan da söz etmek gerekir. Bu yaylanın suyu ve kuru havası romatizmal hastalık¬lar için birebirdir. Suyu içimli ve tatlı bir sudur. Hazımsızlığa iyi gelir. Burası, aynı zamanda Antakyalıların hafta sonlarını değerlendirdikleri gezi ve piknik alanlarının en güzellerinden biridir.

Hatay ilindeki şifalı su kaynaklarından yararlanmak is¬teyenler için konaklama sorunu yaşanmaz. Bölge hem küçük, hem de yoğun bir tatil yöresi olduğundan, çok sayıda otel, motel ve pansiyon bulmak mümkündür. Yerleşim yerleri ara¬sındaki mesafelerin kısa olması, ulaşım olanaklarının sınırsız olması, ziyaretçilere avantaj sağlar. Yine de konu hakkında bilgi edinmek isteyenler Antakya, İskenderun ve Cilvegözü Turizm Danışma Büroları'na müracaat edebilirler.

1 yorum:

  1. ben mersinden kurtuluş erden iktiyozis vulgaris tanısı hastam vartesisinszde bu vakadan gelip fayda gören oldumu bana yardımcı olun tel 0535 2822500

    YanıtlaSil