8 Nisan 2010 Perşembe

Kırşehir

KIRŞEHİR


Kırşehir, şifalı su kaynakları bakımından Türkiye'nin önde gelen illeri arasında sayılır. Kaplıca ve içmelerinin şöh¬reti, yurdun her tarafından gelen büyük bir kitleyi buraya çekmektedir. Kaynaklar, genellikle il merkezinde ve Çiçekda¬ğı ilçesinde toplanmış durumdadır.

Bulamaçtı Kaplıcası: Çiçekdağı ilçesinin 4 kilometre kuzeydoğusunda, Bulamaçlı köyündedir. Etiler döneminden bu yana işletildiği bilinen, en eski tarihe sahip kaplıcaları¬mızdan biridir.


Sodyum klorürlü ve bikarbonatlı sular grubuna dahil olan kaplıcanın suyu, sodyum klorür, bikarbonat, kalsiyum, arsenik, karbondioksit ve radon içerir. Temperatürü 43°C, pH değeri 6.43, radyoaktivitesi 105.92 emandır. Romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıklarıyla birlikte, radyoaktivi¬tesinin yüksek olması nedeniyle hormonal rahatsızlıkların gi¬derilmesinde bir gençlik suyu olarak değerlendirilebilir. Ayrı¬ca; serbest karbondioksit içermesi, içme kürleri halinde kula-nılabileceğini gösterir. Karaciğer, safra kesesi, mide ve bağır¬saklar üzerinde etkili olup sindirim problemlerini gderir, iş¬tahsızlık sorununu ortadan kaldırır. İçeriğinde bulunan mad¬delerin birlikte ya da ayrı ayrı etkilemeleri güçlüdür. Bu ne¬denle dış ve iç uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilen bir su¬dur. Hatta, şişelenmesi durumunda ekonomik bir değer yara¬tabilir.

Kaplıcanın iki büyük havuzu vardır. 11 Özel İdaresi tara¬fından yaptırılan 50 yataklı bir otel ile çok sayıda bağımsız ev, konaklama ihtiyacını karşılamaya yeterli olmaktadır.

Mahmutlu Kaplıcaları: Çiçekdağı ilçesine 16 kilomet¬re uzaklıkta, Mahmutlu beldesi sınırları içinde, iki ayrı ha¬mamdan oluşan kaplıca grubudur.

a) Büyük Hamam: İlçe merkezinden başlayıp, Çiçekda-ğı-Yerköy yolu üzerinden ayrılan bir yol, 28 kilometrelik bir gidişten sonra, Baraklı köyü ayrımını müteakip hamama ula¬şır. Sodyum klorürlü, sülfatlı sular grubuna dahildir. Ayrıca kalsiyum, karbondioksit ve radon içerir. Temperatürü 63°C, pH değeri 6.73, radyoaktivitesi 198 emandır.

3 grama yaklaşan total mineralizasyonu, yüksek sıcak¬lığı, güçlü radyoaktivitesi, ideal serbest karbondioksit ora¬nıyla, dış uygulamalarda önerilebilecek etkili bir sudur. Séda¬tif, vazodilatatör ve endokrin sistemi etkileyici özellikleri ön plandadır, içme kürleri, mide, bağırsak, karaciğer ve safra ke¬sesi üzerinde salgıyı arttırıcı etki gösterir. Safranın bileşimi¬ni olumlu yönde değiştirir. Banyo tedavisi; romatizma, dola¬şım ve solunum sistemleri, nevrit ve kadın hastalıklarında, radyoaktif özelliği nedeniyle de hormonal rahatsızlıkların gi¬derilmesinde etkilidir.

Kaplıcada; kadın ve erkeklere mahsus havuzların dışın¬da, basit konaklama tesisleri bulunur. Ancak, gerek tedavi, gerekse sosyal gereksinimlerin karşılanmasında bu tesisler

yetersiz kalmaktadır.

b) Küçük Hamam: Aynı güzergahın takip edilmesiyle ulaşılan Küçük Hamam, diğerinden 1.5 kilometre daha uzak¬tadır. 'Pöhrenk' ya da 'Bağdatoğlu Kaynağı' diye de anılır.

Suyunun bileşimi Büyük Hamam'la aynı özelliktedir. Temperatürü 96°C, pH değeri 6.78, radyoaktivitesi 29 eman¬dır. İçimi kolaydır. Karaciğer ve safra yolları hastalıkları ile bağırsakların görev bozukluklarına önerilir. 3-4 bardak içildi¬ğinde müshil etkisi görülür. Banyo tedavisiyle; her türlü ro¬matizma, nevrit, nevralji ve kadın hastalıklarından çok iyi

sonuçlar alınır.

Bu suyun kimyasal bileşimi diğeriyle aynı özelliklerde olsa da, debisi fazla ve karbondioksit oranı eşik değerin altın¬dadır. Sıcaklığı çok yüksek, radyoaktivitesi ise diğerine göre düşüktür. Yine de, bu özellikleri dolayısıyla dış uygulamalar¬da etkinliği olan bir sudur,

Kaplıca alanında bulunan tesisler yetersizdir. Konakla¬ma ihtiyacı çadır kurulmak suretiyle giderilmeye çalışılmak¬tadır.

Avcı İçmesi: Mucur ilçesine 15 kilometre uzaklıkta, şi¬falı bir içmedir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelen

bir suyu vardır.

Hamamönü Kaplıcası: Kaman ilçesinin Savcılı belde¬sinde bulunan bir kaplıcadır. 'Savcılı Kaplıcası' diye de anılır. Hirfanlı Baraj Gölü'nün yakınlarında yer alması, yöre halkına, yaz aylarında hem plaj ihtiyaçlarını karşılama, hem de kaplı¬canın şifalı suyundan yararlanma olanağı sağlar.

Kırşehir, Merkez ilçesinde yer alan iki ünlü kaplıcasıyla tanınan bir ilimizdir. Bu kaplıcalardan ilki, il merkezine 16 ki¬lometre uzaklıkta, güneybatı yönünde, Karalar köyü sınırları içindeki Karakurt Kaplıcası'dır. Kaplıca alanının deniz sevi¬yesinden yüksekliği 1000 metre civarındadır.

Kaplıca, Selçukluların ünlü kumandanlarından Karakurt tarafından 1136 tarihinde işletmeye açılmıştır. Günümüze orijinal haliyle ulaşan kaplıcaların en başta gelenlerindendir. Karakurt, yani Kalender Baba'nın türbesi, hemen kaplıcanın yanındadır ve yoğun bir ziyaret yeridir.

Karakurt Kaplıcası, madeni az ılıcalar grubunda ince¬lenmiştir. Bikarbonat, sülfat, kalsiyum, sodyum, karbondiok¬sit ve radon içeren bir suyu vardır. Suyun temperatürü 49°C, pH değeri 6.68, radyoaktivitesi 22.36 emandır.

Banyo tedavisi; romatizmal hastalıklar, nevralji, nevrit, kadın hastalıkları ve çocuk felcinin yanı sıra cilt hastalıkları¬na iyi gelir. İçme tedavisi; kronik kabızlıklarda, karaciğer, saf¬ra kesesi, bağırsak sistemi üzerinde etki eder. Serbest kar¬bondioksit içermesi içimi kolaylaştırır. Radyoaktivitesinin yüksekliği, suyun sedatif, vazodilatatör ve endokrin sistem üzerinde uyarıcı etkisini ön plana çıkarır.

Tedavi tesisi olarak; erkek ve kadınlar için iki ayrı ha¬vuz ve çok sayıda özel banyo, konaklama tesisi olarak da, 100 yatak kapasiteli iki adet otel bulunmaktadır. Otellerin ay¬rıca özel termal banyolukları vardır. Sosyal tesisleri yeterli düzeyde olup kent merkeziyle sürekli ulaşım sağlanmakta¬dır.

Terme Kaplıcası ise, Kırşehir'in olduğu kadar yurdu¬muzun da en ünlü kaplıcalarından birdir. Bu kaplıcanın suyu,, sadece Türkiye'de değil, bütün Avrupa'da az bulunur nitelik¬tedir. Çok eski devirlerden beri kullanılan, ender özelliklere sahip bir sudur.

Terme Kaplıcası;-kent merkezine 2 kilometre uzaklıkta, Kuşdili mevkiindedir. Şehrin güneyine düşer. Deniz seviye¬sinden 900 metre yüksekliktedir.

Madeni az ılıcalar grubunda incelenen, kalsiyum ve

sodyum sülfatlı, oligometalik bir sudur. Temperatürü 40°C, pH değeri 6.29, radyoaktivitesi 412 emandır. Banyo tedavi¬sinde en başta gelen uygulama alanı romatizmal hastalıklar¬dır. Burada; omurga kireçlenmesi 'spondilozlar', spondilart-rozlar, osteokondrozlar, eklem kireçlenmeleri 'artezler', ro-matoid artrit, ankilozan spondilit, periartrit, tendinit, tendo-periostit, bursit, fibrosit, sellülit gibi yumuşak doku romatiz¬maları, siyatik, selviko, bronşiyal ve interkostal nevraljiler, felçlerden hemipleji, parapleji, ameliyatlardan, yaralanmalar¬dan, kazalardan kalan sekeller, eklem hareketlerindeki ağrı ve kısıtlanmalar, spor yaralanmaları, salpenjit, overit, rnetrit, parametrit ve adneksit gibi kadın hastalıkları, ruhsal yorgun¬luklar, sinirsel gerginlikler, vejetatif distoni vs. gibi hastalık¬lar tedavi olmaktadır. Banyo tedavisi ayrıca; nevralji, nevrit ve çocuk felçlerine, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, ateşli hastalıklar sonrası nekahat dönemlerine yararlı olmak¬ta, anemik ve kudretsiz hastalar için önerilmektedir. Suyu¬nun soğutularak içilmesi durumunda, sofra suyu olarak sin¬dirimi kolaylaştıracaktır. Yüksek tansiyonlu hastalar için, şi¬falı bir suda bulunması gereken karbondioksit miktarı tam

ideal ölçülerdedir.

Terme Kaplıcası'nın suyu, debisi yüksek, 40"C sıcaklık¬ta bir maden suyudur. Isı kaybı önlendiği takdirde, soğutma¬ya gerek kalmadan oldukça ekonomik bir tarzda değerlendi¬rilebilecek bir sudur. Debisinin yüksek olması, değişik uygu¬lamalara olanak sağlar. Bu tarzda kullanıldığında, özellikle sı¬caklığın sedatif etkisi ile karbondioksitin çevre dolaşımı üze¬rinde vazodilatatör etkisi ön plana çıkacaktır. Her iki etki so¬nucu, hipertansiyonlu hastalarda kan basıncının düştüğü gö¬rülür. Ayrıca, bronşlar üzerinde de sedatif bir etki meydana gelecektir. Bronşiyal astımlılarda bu husus mutlaka göz önü¬ne alınmalıdır. İçme kürleri yapıldığında; karaciğer, safra ke¬sesi, mide ve bağırsak sistemi üzerindeki etkisi yine ön pla¬na geçecek, 1.5 grama yaklaşan total mineralizasyonuna rağ¬men serbest karbondioksit içermesi, içimi kolaylaştıracaktır.
Beslenme bozukluklarından ileri gelen hastalıklar üzerinde de olumlu etkileri görülecektir.


Kaplıcada; bir adet genel tedavi havuzuyla çok sayıda özel banyo yer almaktadır. Fizik Tedavi Ünitesi, yurdun dört bir köşesinden şifa umuduyla gelen hastalara uzman hizme¬ti vermekte, konaklama ise, civarda bulunan ve toplam yatak kapasitesi 1000'i aşan otellerde sağlanmaktadır. Bu oteller¬den en önemlisi; il Özel idaresi tarafından özel sektöre veri¬lip işletilen üç yıldızlı Grand Hotel Terme'dir.

132 odada 264 yatak ve 4 süitle hizmet veren otelde; iki adet kapalı termal havuz, bir adet açık yüzme havuzu, sağlık ünitesi, Türk hamamı ve spor aktiviteleri için ayrı bölümler bulunmaktadır.

Kırşehir il merkezinde ve bağlı ilçelerde bulunan şifalı su kaynakları ve konaklama olanakları hakkında bilgi almak isteyenler, Kırşehir Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilir¬ler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder