8 Nisan 2010 Perşembe

Siirt

SİİRT


Siirt, şifalı kaplıcalarıyla tanınmış bir ilimizdir. Ancak, konumu itibariyle bu kaplıcalardan gereğince yararlanmak mümkün olamamaktadır. Ulaşım ve konaklama sorunları da buna eklendiğinde, bu değerli kaplıcalar, sadece yöre halkına hizmet veren birer şifa kaynağı olmaktan öteye gidememek-tedir.

İlin en önemli doğal değerleri arasında yer alan Sağlar¬ca Kaplıcası, Siirt'in 15 kilometre kadar güneyinde, Dicle Nehri'nin önemli kollarından Botan Çayı'nın kenarında, Billu¬ris köyündedir. Bu nedenle 'Billuris Kaplıcası' diye de anılır.


Dünyada ender görülen doğal manzarasıyla Billuris Kaplıcası, bir mağaranın içinde, tavanı yüksek kubbe şeklin¬de oyulmuş ve çevresinde anfitiyatro şeklinde soyunma ve dinlenme yerlerinin sıralandığı değişik ve son derece güzel bir yapıdır. Kaplıcanın giriş kısmının her iki tarafı, kesme taşlarla örülmüş ve- üst kısmı daha fazla aydınlık temin edilebilecek tarzda mermer sütunlarla süslenmiştir.

Dokuz ayrı kaynaktan çıkan ve dipten kaynayan bu şi¬falı sular, mağaranın içinde bulunan 2.5 metre derinliğinde ve 10x15 metre boyutlarındaki havuzda toplanmaktadır. Bo-tan Çayı'na 100 metre uzaklıkta bulunan kaplıca, hem iç, hem de dış görünümüyle doğa harikası yerlerden biri olma özelli¬ğini kazanmıştır.

Kükürtlü ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyu, kal¬siyum sülfat, bikarbonat, sodyum klorür, magnezyum ve kü¬kürtlü hidrojen içermektedir. Bileşiminde ayrıca, karbondiok¬sit, arsenik ve iyot bulunmaktadır. Temperatürü 34.5°C, pH değeri 6.85, radyoaktivitesi 2.5 emandır. Bol miktarda sülfat içermesi, kaplıcanın Billuris Ekşisuyu şeklinde tanımlan¬masına yol açmıştır.

Banyo tedavisi; romatizma, siyatik, lumbago, nevrit, polinevrit, çocuk felci ve deri hastalıklarında, solunum yolla¬rının kronik iltihaplarında yararlıdır. Solunum yolları ile deri hastalıklarının tedavisinde, serpintileme ile koklama yöntem¬lerinden de sonuç almak mümkündür.

Özellikle yaz aylarında civar il ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçinin uğrak yeri olan kaplıca, 11 Özel İdaresi tarafından işletilmektedir. Konaklamanın yapılabildiği 100 yataklı bir moteli mevcuttur. Diğer tesislerle birlikte sezon sırasında ya¬tak kapasitesi 1000'i geçmektedir. Geniş kaplıca alanında ça¬dır da kurmak mümkündür.

Hısta Kaplıcası ise, ilin en önemli tarihi değerleri ara¬sında yer alır. Eruh ilçesinin Fındık beldesine bağlı Düğün-yurdu köyü sınırları içindedir. 11 merkezine uzaklığı 70 kilo¬metredir.

Hısta Kaplıcası'nın üç kaynağının kaptajı yapılmıştır. Bu kaynakların birleşmesinden oluşan su, kadın ve erkeklere mahsus hamamlara dağıtılmaktadır. İbrahim Hakkı Hazretle-ri'nin el yazması eseri Marifetname'de, Hısta Kaplıcalan'nın tarihiyle ilgili ilginç notlar vardır. Buranın, Hz. Süleyman ta¬rafından Seba melikesi Belkıs'a hediye edilen bir güzellik ılı¬cası olduğu, hatta havuzunun kenarında Hz. Süleyman'a ait bir ayak izinin bulunduğu belirtilmektedir, işte, bu efsane ve halkın mitolojik inançları nedeniyle Hısta Kaplıcaları'na olan rağbet, tarih boyunca var ola gelmiştir.

Kalsiyum sülfatlı, klorürlü, magnezyumlu ve hidrojen sülfürlü olan suyu, Türkiye'nin en değerli kükürtlü suların¬dan biri olarak bilinmektedir. Temperatürü 63°C, pH değeri 6.9, radyoaktivitesi 14.71 emandır.

Banyo, serpintileme, koklama, gargara ve içme tedavile¬rinin yapılabildiği kaplıcada; dermatozlar, her türlü romatiz-mal hastalıklar, nevralji, nevrit ve solunum yolları hastalıkla¬rı, kadın hastalıkları tedavi edilebilmektedir. Toprak kalevili, tuzlu ve acı, fakat en önemlisi kükürtlü olan bu suların total mineralizasyonu biraz yüksektir. Hipertermal bir sudur. Dış uygulamalarda sedatif ve antienfeksiyöz etki göstermesi bek¬lenir. Bir kısım romatizmal sendromlarda, üst solunum yolla¬rının kronik iltihaplı hastalıklarında ve kadınlarda görülen yi¬ne kronik iltihaplı sendromlarda tedavi edici özelliklere sa¬hiptir. İçildiği zaman diüretik etki görülürse de, suda fazla miktarda hidrojen sülfür bulunması nedeniyle bu tedavi çok

dikkatli yapılmalıdır.

Yoğunluğu genelde haziran, temmuz ve ağustos ayla¬rında artan kaplıca, aynen Billuris Kaplıcası'nda olduğu gibi, 11 Özel İdaresi tarafından işletilmektedir. Kadın ve erkeklere özel iki tedavi havuzu ve yardımcı tesisleri bulunan kaplıca¬da konaklama tesisleri yetersiz kalmakta, dolayısıyla yerli ve yabancı ziyaretçiler için son derecede önemli turizm potan¬siyeli oluşturacak olan kaplıca ikinci plana düşmektedir. Böl¬gede yapılacak yeni ve modern yatırımlarla bu sektöre ivme kazandırılmasının doğru olacağı düşünülmektedir.

Siirt ilinde, yukarıda sözü edilen kaplıcalardan başka değerli su kaynakları da vardır. Bunlar arasından en göze çar¬panı, Kışlacık köyünde bulunan Lif Kaplıcası'dır. Suyu, deri, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

Siirt ilinde mevcut kaplıcalar hakkında bilgi almak, özellikle ulaşım ve konaklama durumuyla ilgili son bilgileri edinmek isteyenler, Siirt Turizm Danışma Bürosu'na müraca¬at edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder