8 Nisan 2010 Perşembe

Malatya

MALATYA


Malatya, yurt çapında ünlü kaplıcaları bulunan, bu ba¬kımdan da turizm potansiyeline sahip bir ilimizdir. Ancak, il merkezinde olmasa bile, ilçeler bu potansiyele hitabedecek konaklama ve altyapı tesisleri açısından yetersiz kalmakta¬dır. Bu tesislerin yapımına el atıldığında, bölge, turizm mer¬kezi olmaya aday iller arasına katılacaktır.

Malatya'daki şifalı su kaynakları, hemen hemen tüm il¬çelere dağılmış durumdadır. Kuluncak Kaplıcası, Kuluncak ilçesinde, Harapşehir İçmesi, Doğanşehir ilçesinde, Tıpkı Ocağı ise, Hekimhan'ın Güzelyurt beldesindedir. Burası, ço¬cuğu olmayan ya da sürekli düşük yapan kadınların şifa ara¬dıkları bir yerdir.


Malatya'nın Darende ilçesi de, Balaban İçmesi ve Ça¬mur Banyosu'yia tanınmıştır. İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Balaban beldesinde, devlet karayolu üzerindedir. Ağaçlarla kaplı yörenin denizden yüksekliği 1100 metredir.



Gerek Balaban beldesinde, gerekse içme mahallinde yer alan kalıntılardan anlaşıldığına göre; bu kaynak çok eski de¬virlerde de çalıştırılmıştır. Ancak, kimler tarafından ve hangi tarihlerde işletildiğini kesin olarak tespit etmek mümkün ol¬mamıştır.

Kalsiyum, sülfat ve magnezyum içeren suyun tempera-türü 13°C, radyoaktivitesi 18 eman, pH değeri 6'dır. İçme te¬davisi; kabızlık, şeker hastalığı, astım, böbrek taş ve kumları ile karaciğer ve safra yolları hastalıklarına önerilir. Çamur banyosu ise, romatizma ve cilt hastalıkları için yararlıdır. Ça¬muru, dünyaca ünlü 'Moor' çamuruyla benzer özellikleri ta¬şır.

Tedavi tesisleri; içme çeşmeleri ve çamur banyosunda kullanılan havuzlardan ibarettir. Konaklama için bucak mer¬kezindeki otellerden de yararlanılır. Toplam yatak kapasitesi 250 civarındadır.

Somuncu Baba Şifalı Suyu, Darende'deki bir başka şi¬falı su kaynağıdır. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta, Gü¬rün yolu üzerinde, içinde Somuncu Baba Türbesi'nin de bu¬lunduğu külliyenin avlusundadır. Aynı zamanda mescit ola¬rak düzenlenen doğal bir kaya kovuğundan kaynayan suyun şifalı özelliklerinin bulunduğuna dair olan inanç, buranın sık¬ça ziyaret edilen bir yer olmasını sağlamıştır.

Malatya, şifalı su kaynakları bakımından asıl ününü, Merkez ilçeye 22 kilometre uzaklıktaki Aşağı İspendere İç-mesi'nden almıştır. Burası, 'Aşağı İspendere Maden Suyu' ola¬rak da anılır.

Kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 950 metredir. Çevrede tarihi hamam kalıntılarının bulunuşu, bu içmenin eskiden de işletilmiş olduğunu gösterir.

Saf sodyum bikarbonatlı, kalsiyumlu ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyun iki kaynağı bulunmaktadır. İçme kaynağının temperatürü 29°C, radyoaktivitesi 8 eman, pH de¬ğeri 6.2'dir. Mide, karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalık¬ları için önerilir. İçeriğinde az miktarda magnezyum iyonu¬nun bulunuşu, suya laksatif bir özellik verir.

İkinci kaynak ise; Aşağı İspendere Kaplıcası ve Ça¬mur Banyoları'nı besler. Banyo tedavisi; nevralji, nevrit ve cilt hastalıklarına yararlıdır.

Aşağı İspendere köyünden tren yolunun da geçmesi, halkın çok uzak bölgelerden bile gelmesini sağlar. Sosyal te¬sis sıkıntısı çekilmeyen yörede, konaklama sorunu da yaşan¬maz.

Malatya'daki bir diğer şifalı kaynak da, Hotükan Ma¬den Suyu'dur. Bu kaynak, Merkez ilçe yakınlarındaki Hotü¬kan köyündedir. Sodalı soğuk maden suları kapsamında ince¬lenen suyu, aynı zamanda bol miktarda karbondioksit içerir. Mide, bağırsak, karaciğer' ve safra kesesi rahatsızlıklarına, kalp-damar ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelir.

11 dahilindeki şifalı su kaynakları ve konaklama olanak¬ları hakkında bilgi edinmek isteyenler, Malatya Turizm Danış¬ma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder