8 Nisan 2010 Perşembe

Erzincan

ERZİNCAN


Erzincan, görülmeye değer içme ve kaplıcalarıyla tu¬rizm yönünden hem gelişmekte, hem de bu özellikleri nede¬niyle bölge ve ülke turizmine katkıda bulunmaktadır. 11 dahi¬lindeki şifalı sular, Merkez, Kemah, Kemaliye ve Otlukbeli il¬çelerine dağılmış durumdadır. Bunlardan Erzincan Ilıcası ile Böğert Maden Suyu, ilin üzerinde durulması gereken en önemli şifa kaynaklarının başında yer alır.


Böğert Maden Suyu: Erzincan'a 11 kilometre uzaklık¬ta, kuzeydoğu yönündedir. Erzurum karayolunun güneyine düşer. Kaynağın bulunduğu yer aynı zamanda 'Beytahtı' diye bilinen ünlü bir gezi ve dinlenme yeridir. Beytahtı, özellikle yaz aylarında piknik yapmaya gelen Erzincan halkı ile içme ve çamur banyolarına gelen ziyaretçilerle dolup taşar. Burası, eski Horhor bataklığı ile Beytahtı bataklığının bulunduğu ge¬niş bir alandır.

Halk arasında 'Ekşisu' olarak da adlandırılan Böğert Ma¬den Suyu iki ayrı kaynaktan çıkar. Karayolunun hemen altın¬dan kaynayan ve asıl Ekşisu diye bilinen su, bikarbonatlı, kal¬siyum, magnezyum ve karbondioksitlidir. İçimi güzel ve mi-devi olan bu suya halk çok rağbet göstermektedir. Ekşisu'yun 20 metre kadar ilerisinde kaynayan ve kükürt-kükürtdioksit içeren suya ise halk, çıkış esnasında gürültü yaptığı için 'Hor¬hor' adını vermiştir. Tesisler yapılıp kontrol altına alınmadan önce bu suda yıkananlardan gaz zehirlenmesi nedeniyle ölenlerin bulunduğuna dair kayıtlara rastlanmıştır. Her iki kaynağın temperatürü 13-14°C, radyoaktiviteleri 0.93-0.83 eman, pH değerleri 6.2-6.1 arasında değişmektedir. Debileri ise yüksektir. (5 litre/saniye)

Böğert Maden Suyu'nun total mineralizasyonu 1 gramın altındadır. Bu nedenle içeriğinin endikasyon etkisi de doğal olarak daha az olacaktır. Buna karşılık karbondioksit oranının litrede 2 grama yaklaştığı görülür. Bikarbonatlı toprak kalevi-li olan bu şifalı su, adeta maden suyu üzelliğindedir. Sindirim sistemi, karaciğer ve böbrekler üzerinde güçlü bir etki göste¬rir. Horhor suyunun bileşiminin de aşağı yukarı aynı olması¬na rağmen, buradaki karbondioksit miktarı daha azdır. Yine de aynı medikal endikasyonlar gözlenecektir.

Beytahtı, çeşmelerinden sekiz değişik özellikte su akan ve çok ilginç jeolojik yapısı olan bir yerdir. Belediye tarafın¬dan yapılan şişeleme tesisi aracılığıyla çok daha geniş kitle¬lere sunulan bu su, aynı zamanda yurtdışına da gönderilmek¬te ve böylelikle yöre ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Su¬yun sızıntılarının değerlendirildiği çamur banyoları ise, ro¬matizma ve uyuz hastalığından şikâyetçi olanlara şifa olmak¬tadır.

Erzincan Ilıcası: 11 merkezine 9, Ekşisu'ya 2 kilometre uzaklıkta, Cimin köyü sınırları içindedir. Burası; Karasu Neh-ri'ne göre daha düşük seviyede, eskiden Norgâh 'Akyazı' ba¬taklığı diye anılan geniş bir düzlüktür.

İlıcanın suyu 30-31°C sıcaklıkta, radyoaktivitesi 0.83 eman, pH değeri ise 6.8'dir. Bileşiminde bikarbonat, magnez¬yum, sodyum, klorür ve karbondioksit bulunur. Banyo teda¬visi; romatizma, deri ve kadın hastalıklarına, metabolizma bozukluklarına tavsiye edilmektedir.

Litresinde 6 gramın üstünde total mineralizasyon bulu¬nan bu su, kalevi ve toprak kalevili, tuzlu, bikarbonatlı ter¬mal bir sudur. Dış uygulamalarda, sedatif ve vazodilatatör et¬kisinden yararlanılır. Daha da önemlisi, içme kürleri şeklinde değerlendirilmesidir. İçerdiği tuzlar Vichy kaplıcası türünde olup çok etkilidir. Az miktarda ve yemeklerden önce aç kar¬nına alındığında, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi ile safra yolları üzerinde belirgin bir etki oluşturur. Karaciğerin fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak meydana çıkan hazım¬sızlık vakalarında, fonksiyon testlerinin pertürbasyonların-da, metabolizma hastalıklarında ve bu arada hafif diyabetler¬de çok olumlu sonuçlar alınır.

Halk tarafından 'Çermik' diye anılan eski ılıcanın üstü kapalı olup, içinde 1.5 metre derinliğinde taş bir havuz bu¬lunmaktadır. Suyu şeffaftır. Belediye tarafından yenilenen te¬sislerde, açık ve kapalı havuzlar, sosyal üniteler, otel ve mo¬teller, çok sayıda tek odalı evler, park ve kamp alanları yer al¬maktadır. Her geçen gün daha da geliştirilen çalışmalar ta¬mamlandığında, Doğu Anadolu'nun en ilgi çekici yerlerinden biri olacaktır.

Merkez ilçeye bağlı Cevizlik köyünde bulunan Sıtma Pı¬narı, sıtma hastalığına iyi gelen suyuyla ün yapmıştır. Balık Maden Suyu da, Erzincan'ın şifa özellikleri olan bir diğer

kaynak suyudur.

Erzincan'ın yeni ilçelerinden Otlukbeli, bilindiği üzere, ' bugün tarihi kümbetlerle dolu eski bir savaş alanıdır. Osman¬lı padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan arasındaki meydan savaşı burada yapılmış ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır. Burada, aynı adla anı¬lan yerden kaynayan Bulanık Maden Suyu, bol miktarda kükürt içeren şifalı bir sudur. Otlukbeli'nin Karakulak buca¬ğında bulunan Karakulak İçmeleri de, mide rahatsızlıkları¬na iyi gelen şifalı sulardandır.

Aynı şekilde; Kemah ilçesinin Kömür köyündeki Kömür Şifalı Suyu, Tımısı köyündeki Tımısı Şifalı Suyu ve Yelhan köyündeki Yelhan Şifalı Suyu, ilin diğer şifa kaynaklarm-dandır.

Aşutca Kaplıcaları ise; Kemaliye ilçesine bağlı, eski adı Aşutca olan Dutluca bucağının Topkapı köyündedir. İçme olarak da kullanılan suyu, romatizma ve bağırsak hastalıkla¬rına iyi gelir. Köyün doğusuna düşen bölgede ise Pöyünk Çermiği bulunur. 35-38°C'deki şifalı suyu birçok hastalığın devasıdır.

Erzincan'daki şifalı su kaynaklan ve konaklama olanak¬ları hakkında detaylı bilgi almak isteyenler, Erzincan Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder