8 Nisan 2010 Perşembe

Kastamonu

KASTAMONU


Kastamonu, Merkez ve bağlı ilçelerine dağılmış olan çok sayıda şifalı su kaynağına sahip bir ilimizdir. Karadeniz Böl¬gesi kaynaklarının birçoğunda görüldüğü gibi, bu kaynaklar da sülfatlı 'acı' soğuk maden suları sınıfına dahil sulardır.

Hisarcık Maden Suyu ile Kurugeçe Acısuyu Devra kani ilçesinde, Sırakonak Maden Suyu Çatalzeytin'de, Ter-ca Maden Suyu Abana'da, Ilıca Köyü İçmesi ile Karaköy Maden Suyu Daday'dadır. Daday ilçesindeki temiz orman ha¬vasının insan sağlığı üzerine olumlu etkisini göz önüne alan ilgililer ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Ballıdağ Sana¬toryumumu hizmete açmışlardır. Sanatoryum, çam ormanla¬rının arasında olup, Türkiye'nin dörtbir köşesinden gelen tü-berkülozlu hastalara uzun yıllar şifa dağıtma görevini sürdürmüştür.


Tosya ilçesinin Aşağı Berçin köyündeki Aşağı Berçin Maden Suyu ile Çaykapı köyündeki Çaykapı Maden Suyu ilin diğer şifalı maden suyu kaynaklarındandır. Kastamonu'ya 30 kilometre uzaklıkta, İlgaz Dağı'nın kuzey eteklerindeki Acısu ile Araç ilçesindeki Acısu Maden Suyu, şifalı özel¬likleriyle yöre halkının yoğun ilgisiyle karşılaşan sulardır. Araç ilçesinin İğdır beldesinde de, mide ve bağırsak rahatsız¬ları için önerilen Aksu Şifalı Suyu bulunmaktadır.

Dereyayla Maden Suyu, Balıköyü İçmesi, Çelikören Maden Suyu, Acısu İçmesi ve Kuzyaka beldesindeki Kuz-yaka Maden Suyu, Kastamonu-Merkez ilçe sınırları içinde¬ki diğer kaynaklardır.

Bölgedeki şifalı sular ve konaklama olanakları hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler, Kastamonu Turizm Danış¬ma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder