8 Nisan 2010 Perşembe

Uşak

UŞAK


Uşak, Ege Bölgesi'nin diğer illerinde olduğu gibi, şifalı su kaynakları bakımından tanınmış ve zengin illerimizden bi¬ridir. Turizm açısından her olanağa sahip bulunması, konak¬lama ve ulaşım kolaylıkları, Uşak'ın dün-bugün-yarm sürecin¬de hakettiği konuma gelmesini sağlayan faktörlerdir.

Uşak'ın en önemli kaplıcaları, Afyon yolu üzerinde, Ba-naz ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Hamamboğazı Suları diye adlandırılan ve dört ayrı grubu besleyen kaynaklardır.


Genelde sodyum bikarbonat, sülfat ve karbondioksit içeren bu sular, soğuk maden suları kapsamında değerlendi¬rilirler. Radyoaktiviteleri yüksektir. Birbirlerinden içerdikleri madde oranlarının farklılıkları nedeniyle ayrılırlar. Örneğin; Ekşisu'daki sülfat oranı diğerlerinden fazladır. Kalp-damar, karaciğer, safra kesesi ve beslenme bozukluklarına önerilen bir sudur. Gazoz Suyu ise, karbondioksitti bir sudur. İçme olarak tercih edilen bu su, dolaşım ve solunum yolları hasta¬lıklarında değerlendirilir. Sarıkız Suyu, tuzlu ve sodalı su¬yuyla mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları için yararlı bir sudur. Karakız Suyu ise radyoaktiftir. 'Kara-kazan Suyu' diye de anılır. Romatizma, kadın ve cilt hastalık¬larında tercih edilir.

Hamamboğazı Kaplıcalan'nda, tedavi havuzları ve çok sayıda sıra banyosu vardır. Hastalar için tek odalı evler ve motel tarzı binalar yapılmıştır. Sosyal tesisleri yeterli düzey¬de olsa da, yapılacak yeni binalarla modern bir görünüme ka¬vuşturulması daha yararlı olacaktır.

Sürmecik Kaplıcası: 'Sürmeli Kaplıcası' diye de anılan bu kaplıca, Banaz ilçesinin 6 kilometre güneybatısında, Ören ve Gedikler köyleri arasındadır. Yöre halkının çok rağbet etti¬ği bir yerdir. Şifalı suyu çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Aksaz Kaplıcası ise Ulubey ilçesindedir. İlçe merkezi¬ne 25 kilometre uzaklıkta, Aksaz Deresi kıyısındaki Bekimiş köyü sınırları içinde yer alır. 'Aksaz Hamamı' diye de bilinir.

Sülfatlı sıcak maden suları kapsamında değerlendirilen suyu, aynı zamanda yüksek miktarda karbondioksit içerir. Solunum ve dolaşım yolları hastalıklarına, her türlü romatiz¬maya, felçlere, ağrılı ve sancılı hastalıklara yararlı bir sudur, içme tedavisi ise, karaciğer, safra kesesi rahatsızlıklarına, beslenme bozukluklarına iyi gelir.

Emirfakılı Kaplıcası da, Uşak'ın en tanınmış kaplıcala¬rı arasında sayılır. Merkez ilçeye bağlı Güre beldesinin 10 ki¬lometre kuzeybatısında, Emirfakılı köyü yakınlarındadır. 'Ey-nehan Kaplıcası' ya da 'Emirfakı - Emir Fakih Kaplıcası' diye de anılır. Romatizmal hastalıklara, kırık-çıkık sekellerine ve ağrılı hastalıklara iyi gelen bir suya sahiptir.

Uşak ilinde bulunan şifalı su kaynaklan hakkında bilgi almak, ulaşım ve konaklama olanaklarını öğrenmek isteyen¬ler, Uşak Turizm Danışma Bürosu'na müracaatla istedikleri bilgileri alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder