8 Nisan 2010 Perşembe

Tokat

TOKAT


Tokat, sayıca az olmasına karşılık, üstün niteliklere sa¬hip kaplıca ve içmeleriyle tanınmıştır. Bu sular, yurtiçinden olduğu kadar yurt dışından da çok sayıda ziyaretçiyi kendine çeken değerli maden suyu kaynaklarıdır. Sırayla inceleyecek olursak:

Beşören İçmesi: Merkez ilçeye bağlı Beşören köyünde-dir. 'Beşören Maden Suyu' diye de anılır. Mide, karaciğer ve safra yollarına iyi gelen bir sudur. .

Reşadiye Kaplıcası: Tokat'ın şirin ilçelerinden Reşadi¬ye'nin 1 kilometre batısındadır. 'Çermik' ya da 'Reşadiye Ilıca¬sı' diye de adlandırılmaktadır. İlçeyi Bereketli bucağına bağla¬yan yol üzerindedir. Günlük 7400 kişinin banyo gereksinimi¬ni karşılayabilecek potansiyele sahiptir.

Sodyum ve kalsiyum açısından zengin bir sudur. Yeryü¬züne çıktığı andaki sıcaklığı 48°C, egzersiz ve rehabilitasyon havuzlarındaki sıcaklığı ise 27-28°C'dir. Banyo tedavisi; ro¬matizma, dolaşım sistemi hastalıkları, kırık ve çıkıkların te¬davisi, kireçlenme, eklem ve ortopedik rahatsızlıklar, kadın hastalıkları, sinir ve cilt hastalıkları için önerilir. Ağrılı hasta¬lıklara iyi gelir. Romatizmal ve ortopedik rahatsızlıklarda, ameliyat sonrası rehabilitasyon ve tedavilerde yararlıdır.

Bu değerli suyun şifalı özelliklerinden yararlanmak için, banyo uygulamalarının yanı sıra, içme kürleri de tavsiye edilmektedir. Reşadiye İçmeleri'ndeki suyun, değişik solu¬num ve dolaşım yolları hastalıkları üzerinde olumlu etkileri görülür.

Reşadiye kaplıca ve içmeleri, modern bir komplekstir. Sosyal ve yardımcı tesisleri her türlü ihtiyacı karşılayacak dü¬zeydedir. Termal hizmetin en iyisinin verildiği Reşadiye Kaplıca Sitesi, konaklamak için de uygun bir yerdir. Kaplı¬ca yakınında, eylül ayının son haftasında, iki gün süreyle 'Al¬tın Koç Festivali' düzenlenmektedir.

Sulusaray Kaplıcası: İlin en ünlü kaplıcalarındandır. Sulusaray ilçesine 3 kilometre uzaklıktaki Ilıca köyü sınırları içindedir. Kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 700 metredir.

Kaplıca, Romalılar döneminden bu yana işletilmiştir. Es¬ki Nikopolis kenti kalıntıları arasından kaynayan, sıcak ve sağlığa yararlı olan bu sudan tarih çağları boyunca pek çok millet yararlanmıştır.

Sodyum klorürlü, sülfatlı ve bikarbonatlı olan suyun temperatürü 50°C, radyoaktivitesi 5.1 eman, pH değeri 7.2'dir. Banyo tedavisi; romatizma, nevralji ve cilt hastalıkla¬rına önerilmektedir.

1962 yılında yenilenen kaplıcada; iki adet tedavi havu¬zu ile çok sayıda sıra banyo bulunmaktadır. Yeterli sosyal te¬sisleri ve modern görünümüyle Sulusaray Kaplıcası, her yıl onbinlerce insanın tedavisinin yapıldığı, sağlığına kavuştu-rulduğu önemli bir termal merkezdir.

Ayvaz Suyu: Nitelikli, içimi hoş ve sağlığa çok yararlı olan bu su, Niksar ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır. Suyun çıktığı yer aynı zamanda yeşillikli ve doğal manzaralı güzel bir mesire yeridir. Burada kamp kurulmasına izin verilmekte¬dir.

Ayvaz kaynak suyu; böbrek ve safra kesesi rahatsızlık¬larına, mide ekşimelerine iyi gelir. Böbrek ve safra kesesinde taş ve kum olan hastalar, kronik bağırsak hastaları, yüksek tansiyon ve damar sertliğinden şikâyetçi olan hastalar, bu su¬dan içmekle kısa sürede şifa bulurlar.

Ayvaz Suyu, dünyanın en yumuşak içimli sularındandır. Total sertlik derecesi 0.6 (pH 6.7) olan bu suyun yıllar boyu ülke çapında satışı yapılmıştır. Ancak, bugün piyasada bulu¬nan Niksar Ayvaz Suyu'nun, Mayıs 2003 tarihinde alınan ruhsatla üretimi yapılan işlenmiş(l) bir içme suyu olduğu gö.-rülmekte, bu durum topluma bazı açıklamaların yapılmasını

gerekli kılmaktadır. ■

Tokat ilindeki şifalı sulardan yararlanmak ve bölgedeki konaklama imkânları hakkında bilgi almak isteyenler, Tokat Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder