8 Nisan 2010 Perşembe

Diyarbakır

DİYARBAKIR


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ve en önemli illerinden olan Diyarbakır, şifalı sular bakımından pek de zengin sayılmamaktadır. Yine de, Çermik ilçesinde bulunan tarihi hamam bu boşluğu doldurmakta ve bütün bir yıl bo¬yunca şifa arayan hastalarla dolup taşmaktadır.

Çermik Kaplıcası: Diyarbakır'a 94 kilometre uzaklık¬taki Çermik ilçesindedir. İlçenin 3 kilometre kadar doğusuna düşer. Denizden yüksekliği 600 metre olup, 'Çermik Hamamı' ya da ilk kez Selçuklular tarafından yapılıp işletildiğinden, yapımcısının anısına 'Belkıs Hatun Kaplıcaları' diye de anıl¬maktadır.


Kaplıcanın bulunduğu yer bağlık ve bahçeliktir. Suyun¬da iyot ve brom iyonlarının bulunması ve sıcaklığının normal düzeyde olması nedeniyle, özelliğinden hiçbir şey kaybetme¬den doğrudan doğruya kullanılabilen ender sulardandır.

Kükürtlü ılıca ve içmeler grubunda incelenen kaplıcanın suyu; bikarbonat, sodyum, klorür, bromür ve hidrojen sülfür içerir. Temperatürü 48°C, pH değeri 7.4, radyoaktivitesi 2.37 emandır. Banyo tedavisi; iltihaplı romatizmalarda, nevrit, po-linevrit, çocuk felçleri ve kadın hastalıklarında kronik send-romlarda, serpintileme ve buğu tedavisi ise; üst solunum yol¬ları hastalıkları ile deri hastalıklarında önerilmektedir. Damar sertliği ile damar tıkanıklığına iyi geldiğine dair halk arasın¬da yaygın bir kanı varsa da, bu konuda yeterli bilimsel bulgu tespit etmek mümkün olamamıştır.

Çermik Hanlamı'nın suyu, total mineralizasyonu 1 gram civarında olan oligometalik bir sudur. Temperatürü yüksek¬tir. Bu özelliklerinden dolayı sedatif etki gösterir, içeriğinde kalevi katyonlarla klor ve bikarbonat anyonları hâkimdir. An¬cak asıl etken unsur kükürtlü hidrojendir. Termalitesinden sedatif etki alan bu tür sular, bilindiği gibi, içerdikleri kükürt nedeniyle üst solunum yollarının kronik iltihaplarında ve il¬tihaplı romatizmalarda, kadın hastalıklarında, kronik send-romlarda kullanılabilir. Sedatif ve antienflamatuvar etkisi ve yüksek debi kapasitesiyle çevrenin gereksinimlerini karşıla¬yabilecek durumdadır.

Selçuklu döneminden kalma Eski Hamam, iki genel ha¬vuzlu ve sekiz kurnalıdır. Yeni Hamam'da da iki havuz ve on sekiz adet sıra banyo vardır. Havuzlar kadın ve erkekler ara¬sında eşit olarak paylaşılmıştır. Çermik Kaplıcası'nda, özel serpintileme ve buğulama odalarının yapılması halinde çok daha yararlı hale geleceği kuşkusuzdur. Sosyal tesisleriyle her türlü ihtiyacı karşılayabilecek durumdaki kaplıcanın, top¬lam yatak kapasitesi 500 civarında olan 4 adet oteli bulun¬maktadır.

Diyarbakır ilinde; Çermik ilçesindeki Çermik Kaplıca-sı'nın dışında, Çınar ilçesinin Doğan köyünde bulunan Gök¬su Şifalı Suyu ile Hani ilçesinin 3 kilometre güneyinde yera-lan Ankaris Şifalı Suyu da, adından söz edilebilecek değer¬de maden sularıdır. Özellikle Ankaris içmesi, sarılık hastalığı¬na ve karaciğere iyi gelmekte, böbrek taşlarının düşürülmesi¬ne yardımcı olmaktadır.

ildeki şifalı sular ve konaklama tesisleri hakkında bilgi almak isteyenler, Diyarbakır Turizm Danışma Bürosu'na baş¬vurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder