9 Nisan 2010 Cuma

Şırnak

ŞIRNAK


Şırnak ilinde, sayıca az olmasına karşın, nitelikli kaplı¬ca ve içmelerin bulunması dikkati çeker. Bunlar arasında en ünlüsü Zümrüt Kaplıcası'dır.

Zümrüt Kaplıcası; Beytüşşebap ilçesine 4 kilometre uzaklıkta, Ilıcak 'Hamam' köyü sınırları içindedir. 11 merkezi¬ne uzaklığı 110 kilometre kadardır.


Kaplıcanın bulunduğu alanda, Urartu, Asur, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserler göze çarpar. İlk kullanım tarihi Asurlu'lara kadar uzanan bu kaplıcalar, tari¬hin en eski kaplıcalarındandır. Roma döneminde üne kavuş¬muş ve kutsallaştırılmıştır. Civarda bulunan çok sayıda Roma devri hamam kalıntısı, bu düşünceyi doğrulamaktadır.

Kaplıcanın suyu, sodyum bikarbonatlı ve kükürtlüdür. Banyo tedavisi; eklem romatizmalarında, kalp yetmezliğinde, nevralji, nevrit ve başta kısırlık olmak üzere muhtelif kadın hastalıklarında yararlıdır. Beytüşşebap İçmeleri diye de ünlenmiş olan içmelerinden, mide ve bağırsak hastalan fay¬dalanırlar.

İlgili makamların 1974 yılında devreye girmesiyle sağ¬lık turizmine kazandırılan Zümrüt Kaplıcalarında; ikisi açık, biri kapalı olmak üzere üç büyük tedavi havuzu, çok sayıda sıra ve özel banyolar bulunmaktadır. Alandaki sosyal ve yar¬dımcı tesisler her türlü ihtiyacı karşılayacak seviyededir. Ko¬naklama ise; 20 odada 50 yatak kapasitesiyle hizmet veren motelinde yapılabilir. Ayrıca civarda çok sayıda konaklama

tesisi bulunur.

Bestemeremi Kaplıcası ise, il merkezinin 15 kilomet¬re doğusunda, Dereler köyündedir. Çevresi yeşillik içinde olan kaplıcaya ulaşım bazı aylarda sorun yaratmaktadır. Yöre halkının rağbet gösterdiği kaplıcanın suyu, her türlü romatiz-mal hastalıklar için yararlıdır.

Şırnak ilinde mevcut şifalı su kaynaklarından yararlan¬mak isteyenlerin, gerek ulaşım, gerekse konaklama olanakla¬rı konusunda Şırnak ve Habur'daki Turizm Danışma Bürola-rı'na başvurarak önceden bilgi almalarında yarar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder