9 Nisan 2010 Cuma

Aksaray

AKSARAY


Anadolu'nun tam ortasında yer alan bu şirin ilimizde şi¬falı su kaynaklarının da bulunması, Kapadokya'nın giriş kapı¬sı sayılan Aksaray'ı önemli iller arasına sokmuştur. Bu kay¬naklardan bazıları, sağlık turizmine hizmet açısından önem¬li aşamalar kaydetmişlerse de, birçoğu sıranın kendilerine ge¬leceği günü sabırsızlıkla beklemektedir.

Aksaray'ın en ünlü sıcak su kaynağı, il merkezinin 30 kilometre kadar güneydoğusunda, Yaprakhisar'ın 1 kilometre güneyinde, Selime köyü civarında yer alan Ziga Kaplıcala¬radır.

Eski jeolojik devirlerden kalma Ihlara Vadisi'ne giden yol üzerindeki kaplıcanın suyu, sodalı sıcak maden suları kapsamında değerlendirilen bir sudur. Karbonat, sodyum, kalsiyum, klorür, iyot ve bromür iyonu bakımından zengin¬dir. Bileşiminde ayrıca hidrojen sülfür ve 500 miligram'a ya¬kın serbest karbondioksit bulunur. Bu haliyle hem banyo, hem de içme olarak kullanılabilecek değerli bir sudur.

Romalılar tarafından işletildiğine dair bulgulara rastla¬nan Ziga Kaplıcalarında alınacak banyo tedavisi; dolaşım ve solunum yolları, sinirsel rahatsızlıklar ve her türlü romatiz-mal hastalıklara yararlıdır. İçme tedavisinden; mide, bağır¬sak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarından şikâyetçi olan¬lar fayda görürler.

Kaplıca, gerek tedavi, gerekse sosyal tesis açısından ye¬terli düzeydedir. Konaklama için çok sayıda yatak bulunma¬sına karşın, turistik bir bölge olması nedeniyle daha çok mo¬dern konaklama tesislerine ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek¬tir. Ihlara Vadisi'ni görmeye giden binlerce yabancı turist, kaplıcanın önünden geçmektedir. Böylesine büyük bir potan¬siyeli değerlendirecek etkili önlemler almak, ilgililerin hedef¬leri arasında olmalıdır.

Şemsettin Sami Bey'in ünlü 'Kamus-ul-Alâm' adlı eserin¬de; "Beyazsu Nehri üzerinde bir ılıca ile bir ekşi su vardır ki..." dediği, bugünkü Melendiz Suyu ile yakınında yer alan

Ziga Kaplıcaları olsa gerektir. Sözünü ettiği ekşi suyun ise, Ih¬lara Suları başlığı altında toplanan ve Acıpınar ile Sinasa ma¬den sularından oluşan içmeler olduğu tahmin edilebilir.

Acıpınar Maden Suyu: Tuzlu soğuk maden suları kap¬samında değerlendirilen bir sudur. Bikarbonat içerir. Sindirim yollarından şikâyetçi olan hastalar için yararlıdır.

Sinasa ya da Surasa Maden Suyu: Bikarbonath ve kar¬bondioksitidir. Mide rahatsızlıklarına, solunum yolları hasta¬lıklarına iyi gelir.

Aksaray ilindeki tarihi ve doğal güzelliklere seyahat et¬mek ve bu arada şifalı sularından yararlanmak isteyenler, Ak¬saray ile Güzelyurt'taki Turizm Danışma Büralan'ndan daha detaylı bilgi alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder