8 Nisan 2010 Perşembe

Adıyaman

ADIYAMAN

Ulaşım bakımından Türkiye'nin oldukça sapa kalmış bir yöresinde bulunan Adıyaman, aslında şifalı suları bol olan il­lerimizden biridir. Bu sular özellikle Besni ve Çelikhan ilçele­rinde toplanmış durumdadır.

Adıyaman'ın 45 kilometre kadar batısında bulunan Bes­ni ilçesinde; mide ve bağırsak rahatsızlıkları ile hemoroide 'basura' iyi gelen Besni İçmesi'nin yanı sıra, halkın çok rağ­bet ettiği yerlerden olup genelde 'Besni Kaplıcaları' diye bili­nen iki adet kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcalar;

Çörmük Kaplıcası: Halkın en çok faydalandığı yerlerin başında gelir. Suyu basur için çok yararlıdır.

Kuruçay Kaplıcası: Bölgede aynı derecede rağbet gö­ren bir diğer kaplıcadır. Suyu basur ve romatizmaya iyi gelir.

Çelikhan ilçesi ise ilin kuzeyindedir. Buradaki Korucak Kaplıcasına 'Çelikhan Kaplıcaları' da denir. İlçenin 15 kilo­metre doğusunda olup halk tarafından çok tutulan bir kaplı­cadır. Çeşitli hastalıklara iyi gelir. Özellikle romatizma ve ba­sur gibi hastalıkların tedavisi için çok yararlıdır.

Kâhta ilçesinde bulunan Kâhta Dağ İçmesi; mide, ba­ğırsak ve böbrek hastalıkları için şifalı bir sudur.

Aynı şekilde, Adıyaman'ın yakın çevresinde olup mide ve bağırsak rahatsızlıkları için tavsiye edilen Adıyaman Dağ İçmesi ile, yine mide, bağırsak ve böbrekler için yararlı olan Bişar ve Pötükhan Maden Suları, ilde bulunan diğer şifalı sulardandır.

Yerel tesislerde yeterli konaklama olanaklarının bulun­mayışı nedeniyle, kaplıcalardan yararlanmak isteyenlere Adı­yaman ve Kâhta'daki oteller tavsiye edilir. Gerekli tüm bilgi­ler Adıyaman ve Kâhta Turizm Danışma Bürolan'ndan temin edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder