9 Nisan 2010 Cuma

Karabük

KARABÜK


Batı Karadeniz Bölgesi'nin yeni illerinden Karabük, sı¬cak kaplıca ve 'içme' tabir edilen soğuk maden sularıyla ta¬nınmıştır. Temperatürleri oldukça düşük olan bu sular, bile-şimlefindeki birbirinden değerli maddelerin de katkılarıyla, hastalar için birer şifa kaynağı olmakta ve giderek artan bir yoğunlukta taleple karşılaşmaktadırlar.

Karabük ilindeki suların pek çoğu Eskipazar ilçesinde toplanmış durumdadır. Sığırcık İçmesi, Kısaç İçmesi, Böl¬me İçmesi, Kargın İçmesi ve Şerafeddin İçmesi, ilçenin önemli su kaynaklarındandır. Bunlardan ayrı olarak, adından söz edilebilecek değerde şu kaynaklar bulunur:

Bayındır Köyü Şifalı Suyu: İlçe merkezinin güneyin¬de, Bayındır köyü yakınlarındadır. Hem içme, hem de kaplıca olarak kullanılır. Bu nedenle 'Bayındır Köyü Kaplıcası' diye de anılır. Suyu, bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Akkaya Kaplıcası: İlçeye bağlı imamlar köyü yakının¬dadır, 'imamlar Köyü Hamamı' ya da 'Akkaya Hamamı' diye de anılan bu kaynak, köyün batısına düşer. Önemli ve rağbet gö¬ren bir şifalı su kaynağıdır. Suyu romatizmaya, kronik iltihap¬lı hastalıklara ve cilt hastalıklarına suyun romatizma, cilt hastalıkları, cilt bakımı, basur, kaşıntı, kırılan kemiklerin kaymasında faydalı olduğunu iyi gelir.

Ozon Köyü Maden Suyu: Eskipazar'ın Ozon köyünden çıkarılan bu maden suyu, yeryüzünde pek sık rastlanmayan, doğal soğuklukta maden suyu kaynaklarından biridir. Kayna¬ğından soğuk ve sıfır bakteri ile çıkması, içerisinde organik atıkların oluşturduğu nitrit ve amonyum bulunmaması, mik¬robiyolojik ve kimyasal işlem yapılmasına gerek kalmaksızın çıktığı gibi dolum yapılmasına olanak vermesi, suyun şişele¬nerek yurt çapında pazarlanması konusunu gündeme getir¬miş ve Ephesus Doğal Maden Suyu Sodası markası altında üretime başlanılmasına neden olmuştur. Lezzetli, ferahlatıcı

ve şifalı bir sudur.

Karabük ilindeki şifalı su kaynakları bunlarla sınırlı de¬ğildir. Ulumelan Maden Suyu Ovacık ilçesinin, Acısu ise Ye¬nice ilçesinin maden suyu kaynaklarıdır. Yenice-Merigen yolu üzerinde bulunan Acısu'da, banyo yapılabildiği gibi, böbrek kum ve taşlarının düşürülmesinde içme olarak da kullanıla¬bilmektedir.

Bostanbükü İçmeleri ise, Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyündedir. 16°C sıcaklığında olan bu su, birçok hastalığın tedavisinde olumlu sonuç verdiğinden, yöre halkı tarafından çok rağbet görmektedir.

Karabük ilinde mevcut kaplıca ve içmelerden yararlan¬mak ve konaklama olanakları hakkında bilgi almak isteyenler, Karabük ve Safranbolu Turizm Danışma Büroları'ndan bilgi alabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder