8 Nisan 2010 Perşembe

VAN

VAN


Yer altı su kaynaklan bakımından oldukça zengin bir il olan Van'ın kaplıca ve maden suları çok ünlüdür. Kaplıcaları; genellikle romatizma, kadın ve deri hastalıklarına iyi gelen şifalı sulardan oluşmuştur. Maden suları ise, mide bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için yararlıdır.

Van'ın Saray ilçesinin Köşebaşı Maden Suyu, Özalp il¬çesinin Bolbülük Maden Suyu, Gürpınar ilçesinin Yoldüştü köyündeki Yoldüştü Köyü Maden Suyu ve Başkale ilçesinin Hozi Maden Suyu, Kanlıbudak Maden Suyu ile Zereni Kaplıcası, şifalı su kaynaklan arasında en tanınmışlardır.


Kendi adıyla anılan ovanın kuzeyinde yer alan ve sön¬müş bir volkan olarak bilinmesine rağmen zaman zaman püs¬kürttüğü gazlarla hâlâ yer altı faaliyetlerinin devam ettiğini gösteren Tendürek Dağı'nın bulunduğu Çaldıran ilçesinde de; Defriş Kaplıcası, Dergezin Kaplıcası ve Aşağı Şeref-hane Maden Suyu, dikkate değer şifalı su kaynaklarıdır.

Akbaş köyünde bulunan Akbaş Köyü Maden Su-yu'ndan başka, Hasanabdal Kaplıcası'na da ev sahipliği ya¬pan Erciş ilçesi, Van'ın en çok rağbet edilen kaplıcasıyla tanı¬nır.

Hasanabdal Kaplıcası, ilçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta, Hasanabdal köyü sınırları içinde, 'Kertis' adı veri¬len yörededir. Burası, köyün 4 kilometre kadar kuzeyine dü¬şer. Zilan 'Altın' Deresi kıyısındadır.

Kaplıcanın iki ayrı kaynağı vardır:

a) Erkekler Hamamı Suyu: Sodyum klorür, bikarbo¬nat, bromür ve hidrojen sülfür içerir. Temperatürü 66°C, pH değeri 6.9, radyoaktivitesi 0.43 emandır.

b) Kadınlar Hamamı Suyu: Sodyum klorürlü, b i kar¬bonatlı, bromürlü ve hidrojen sülfürlü bir sudur. Temperatü: rü 64°C, pH değeri 6.9'dur.

Her iki suyun total mineralizasyonu 4 grama yakındır. Çok sıcak sulardır. Az miktarda kükürtlü hidrojen ve karbon¬dioksit içerirler. Tuzlu, bikarbonatlı, kalevi sular sınıfında de¬ğerlendirilirler. Bellibaşlı özellikleri; sedatif, antienfeksiyöz ve rezolutif etki göstermelidir. Bu nedenle, muhtelif sistem¬lerde yerleşmiş kronik iltihaplı sendromlarda, romatizmal hastalıklarda, kadın, deri, dolaşım ve solunum yolları hasta¬lıklarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında rahatlıkla kul¬lanılabilirler.

Eskiden çevresi duvarlarla çevrili basit bir ılıca tarzında faaliyet gösteren tesis, 11 Özel ldaresi'nin devreye girmesiyle, hem iki ayrı kaplıca ve tedavi havuzuna, hem de bir motele kavuşmuştur.

Van Gölü Suyu'nun da şifalı özelliklere sahip olduğu ve birçok hastalığa iyi geldiği, son zamanlarda yapılan araş¬tırmalar neticesi tespit edilmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversi¬tesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersural Suner'in yaptığı araştırmaya göre; Van Gölü'nün suyu, yaraları kısa sü¬rede iyileştirmekte ve saçlardaki kepeklenmeyi önlemektedir. Eczanelerde 'Serum fizyolojik' adı altında satılan ve mikrop öldürücü dezenfektan maddesi olarak kullanılan suların yeri¬ne, doğrudan doğruya göl suyunun kullanılmasının daha ya¬rarlı olacağı, gölün derin ve temiz bölgelerinden alınacak su¬yun hiçbir yan etkisinin bulunmadığı ileri sürülmektedir.

Van ili dahilindeki şifalı sulara ulaşmak, konaklama ve diğer konular hakkında bilgi almak isteyenler, Van Turizm Danışma Bürosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder