8 Nisan 2010 Perşembe

Nevşehir

NEVŞEHİR


Nevşehir kenti ve bağlı ilçeleri, yerli ve yabancı turist¬lerin pek rağbet ettiği Kapadokya bölgesinde konuşlanmaları nedeniyle, yoğun bir turizm hareketliliğinin yaşandığı belde¬ler arasında ilk sıralarda yer alır. Yöre, doğal güzelliklerin ya¬nı sıra, din ve sağlık turizmini de etkileyen unsurların çokça bulunduğu yörelerden biridir.


Nevşehir'in şifalı suları, başta merkez ilçe olmak üzere hemen hemen bütün ilçelere yayılmış durumdadır. Delikli Maden Suyu, Akıllı Maden Suyu, Çayağıl Maden Suyu, Tokurdak Maden Suyu, Sarıkaya Maden Suyu ile Sulusa-ray İçmesi, Merkez ilçe sınırları içindeki önemli şifalı su kaynaklarıdır. 11 merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Kızıltepe köyünde bulunan Kızıltepe Maden Suyu ile Çorak İçmesi, yine 13 kilometre uzaklıktaki Karakaya İçmesi 'Karakaya Maden Suyu', aynı kimyasal ve tıbbi özelliklere sahip sular¬dır. Hepsi, sodalı soğuk maden suları kapsamında değerlen¬dirilen kaynaklardır. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kese¬si hastalıklarına iyi gelir, sindirimi kolaylaştırırlar.

Ürgüp'ün Çökek köyündeki Çökek İçmesi ile Üzengi-çay İçmesi de aynı özellikleri gösteren sulardır. Üzengiçay

İçmesi, ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta, Üzengi Çayı ya¬kınlarındadır. 'Üzengiçay Maden Suyu' adıyla da anılan bu su¬yun şişelenip pazarlanması ve ekonomik açıdan değerlendi¬rilmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

Nevşehir'in Avanos ilçesindeki Ballıca Maden Suyu ile Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşkent bucağındaki Gümüşkent İçmesi de, yine benzer özelliklere sahip sulardır. Gülşehir'in Salanda İçmesi ise çok ünlü bir içmedir. Bol miktarda kar¬bondioksit içerir. İçimi kolay, sindirim sistemini rahatlatan ve hazmı kolaylaştıran bir sudur.

Kozaklı Kaplıcaları ise, Nevşehir'in olduğu kadar Tür¬kiye'nin de en önemli şifalı suları arasında sayılır. Kozaklı il¬çe merkezine 1, Nevşehir'e ise 105 kilometre uzaklıktadır, il¬çe ekonomisinde önemli yeri olan bu kaplıcalar, klasik bir Or¬ta Anadolu kasabasının nasıl termal turizm cennetine dönüş¬tüğünün canlı bir kanıtıdır.

Ankara-Kırşehir-Kayseri karayolunun kuzeyinde, yola 24 kilometre meafede bulunan Kozaklı Kaplıcalan'nda; birbi¬rinden ayrı olarak değerlendirilmesi gereken üç ana kaynak

bulunmaktadır.

a) Sondaj Kuyusu: Temperatürü 89-102°C, pH değeri

6.8, radyoaktivitesi 7.92 emandır. İkişer kişilik 19 özel daire-

ye yönlendirilen bu kaynağın suyu, önce üç ayrı havuzdan

birbirine akıtılarak soğutulmaktadır.

b) Belediye Hamamı: Temperatürü 43°C, pH değeri 6.71, radyoaktivitesi 165.92 emandır. Erkek Hamamı ile Ka¬dın Hamamı'nda değerlendirilmektedir.

c) Uyuz Hamamı: Temperatürü 27°C, pH değeri 7.09, radyoaktivitesi 620.78 emandır. Bu kaynağın suları, Turist Hamamı ile Kozoğlu Hamamı'nı beslemektedir.

Kozaklı şifalı suları; sodyum klorür, kalsiyum sülfat, bi¬karbonat ve metalik radon içeren sulardır. Ayrıca, az miktar¬da florür de bulunur. Mineralizasyonları 1.5-2 gram arasında değişmektedir. Uyuz Hamamı'nın suyu dışındakiler hiperter-mal sulardır. En önemli özellikleri ise, çok yüksek oranda ra¬don içermeleridir. Yani, radyoaktiviteleri çok yüksektir. Debi¬leri de fazla olan bu suların, özellikle dış uygulamalarda de¬ğerlendirilmeleri önemlidir. Bu değerlendirmede termalite ve radon unsurlarının üzerinde durulması gerekir. Termalite, antialjik ve sedatif özellikleriyle ağrılı sendromlarda ve bu arada romatizmal hastalıklarda, lezyona bağlı olmayan batın içi spaztik ve ağrılı jinekolojik sendromlarda değerlendirile¬bilir. Radyoaktif emanasyonun fazlalığı inhalasyon uygula¬malarında değer kazanır. Radon terapiden beklenecek etkiler, ürik asit salgılamasının fazlalaşması, kür etkisinin kış ayları¬na kadar uzaması ve endokrin sistem üzerinde uzun süreli uyarıcı bir etkinin görülmesi şeklinde olacaktır. Bu nedenden dolayı, iç salgı bezlerinin hipofonksiyonuna bağlı yetersizlik sendromlarında değerlendirilebilecek kıymetli sulardır.

Banyo tedavisi; her türlü romatizma, siyastik, nevralji ve kadın hastalıklarına, cilt ve ağrılı hastalıklara iyi gelir. Yüksek sıcaklıktaki sularda banyo yapmak kadar, 'Gömük' adı verilen çamurunda yatmak ya da doktor tavsiyesine göre içme olarak da kullanmak mümkündür. Sindirim sorunlarını giderir, iştahsızlığı ortadan kaldırır. İnhalasyon yoluyla hor-monal rahatsızlıkların giderilmesinde ve iç salgı bezlerinin faaliyetini arttırmada gençlik suyu olarak da değerlendirilebi¬lir.

Kozaklı Kaplıcalarında ilk tesisleşme çalışmalarına 1965 yılında başlanılmıştır. Mayıs-Ekim döneminde yararla¬nabilen kaplıcalarda; üç genel tedavi havuzu ile çamur ban¬yolarına olanak veren özel havuzlar bulunur. Konaklama; 50'si motel türü olmak üzere, 250 yataklı Belediye Tesisle-ri'nde yapılabilmektedir. Bunun dışında da çok sayıda konak¬lama ve sosyal tesis bulunmaktadır.

Termal turizme yönelik çalışmaların hızla yürütüldüğü Kozaklı'da; ilçeye gelen turist sayısında her yıl büyük bir ar¬tış gözlenmekte ve ortalama 20.000 kişi bu sulardan yarar¬lanmak amacıyla ilçeye akın etmektedir. Böyle bir hareketli¬lik, ilçe bazında da olsa, büyük bir ekonomik gücün oluşturu¬labileceğinin bir göstergesidir. Çalışmalar ilerledikçe bu rakamlarda da artış yaşanacağı kesindir.

Nevşehir-Merkez ve bağlı ilçelerinde bulunan şifalı su kaynakları ile konaklama tesisleri hakkında bilgi edinmek is¬teyenler, başta Nevşehir olmak üzere, Avanos, Hacıbektaş ve Ürgüp Turizm Danışma Büroları'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder