8 Nisan 2010 Perşembe

Kahraman Maraş

KAHRAMANMARAŞ


Kahramanmaraş, doğal güzellikleri, tarihi zenginliği, sı¬cak ve şifalı sularıyla turizme kucak açmış kentlerimizden bi¬ridir. Kaplıca ve içmeleri, özellikle yaz aylarında yerli ve ya¬bancı turistleri cezbeden birer merkez durumundadır. Ancak bu tesislerin, günün ihtiyaçlarına yanıt verebilecek mükem¬meliyette kalabilmeleri için yatırım çalışmalarına aralıksız devam etme zorunluluğu vardır.


Kahramanmaraş ilindeki şifalı sular, Merkez, Göksün ve Ekinözü ilçelerinde toplanmıştır. Bunlar içinde en tanınmışı, yakın zamana kadar Elbistan'ın bucak merkezi olup sonradan ilçe olan Ekinözü'ndeki Cela İçmeleri'dir.

'Ekinözü İçmeleri' diye de anılan bu ünlü içmeler, il merkezine 165, Elbistan'a 25 kilometre uzaklıkta, ilçe merke¬zinin yakınlarındadır. Hitit ve Roma dönemlerinde de kulla¬nıldığı bilinen Cela içmeleri iki kaynaktan oluşur. Aralarında¬ki uzaklık 1.5 kilometre kadardır.

a) Aşağı İçme: 'Altınözü İçmesi' diye de bilinir. Suyu, bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit ve demir içerir. Tempe-ratürü 14°C, pH değeri 6.15*dir.

b) Yukarı İçme: Bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit ve bromür içeren bir sudur. Temperatürü 13°C, pH değeri 6.15'dir.

Görüldüğü gibi, her iki suyun bileşimi aşağı yukarı bir¬birine benzemektedir. Total mineralizasyonları 2 gramın bi¬raz üstündedir. Toprak kalevili, karbondioksitli, bikarbonatlı sulardır. Bileşimlerindeki karbondioksit oranı 1 gramın üs¬tündedir. İçme olarak kullanıldıklarında, özellikle metaboliz¬ma hastalıklarında değerlendirilmeleri öngörülür. Bu bakım¬dan, diyabetin hafif enfreklinik şekillerinde, şişmanlık ve gut hastalıklarında nazarı dikkate alınmalıdır. Safra kesesi, kara¬ciğer, mide ve bağırsaklar üzerinde, fonksiyonları stimüle edici uyumlu bir etki beklenebilir. Sular, yemeklerden önce 2-3 bardak ölçüsünde alınıp, karaciğer bölgesine hafif sıcaklık¬ta lokal bir uygulama tatbik edilmeli, bu uygulama yarım sa¬at kadar sürdürülmelidir. Bu sular, şişelendirilme yoluyla da sofra suyu olarak değerlendirilebilecek sulardır.

İçme durumunda, özellikle mide salgısını ve çalışması¬nı artırır, sindirimi kolaylaştırır. Diüretik etkisi varır. Fazla içilirse hafif mülayimlik hali gösterir. Hiperstenik midelerde, yemek aralarında ve yemeklerden sonra içilirse çok yararlı¬dır. Banyo tedavisinde; suyun içeriğinde serbest karbondiok¬sitin bulunması nedeniyle, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında çok olumlu sonuçlar alınır.

Yaz kış açık olan içmeler, günde 3-4 bin küristin ihtiya¬cını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Sosyal ve yardımcı tesisler yeterli düzeydedir. Konaklama gereksinimini rahat¬lıkla karşılayan otel, motel ve pansiyonlar açısından da hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Belediye'nin yaptırdığı modern bir otel ve özel konaklama tesislerindeki toplam yatak kapasitesi 1000'i geçmektedir. Cela İçmeleri, bölgenin modern bir içme ve te¬davi merkezi olması yönünde hızla ilerlemektedir.

Kahramanmaraş'ın Göksün ilçesine bağlı Döngel köyü yakınlarındaki Döngel Kaplıcası, romatizma ve cilt hasta¬lıklarına iyi gelen suyuyla, ilin büyük rağbet gören kaplıcala¬rından biridir. Aynı yörede yer alıp, ilçe merkezine 16 kilo¬metre uzaklıkta bulunan Büyük Kızılcık İçmesi de, aynı adla anılan köydedir. Suyunun, sindirim sistemi ve böbrek ra¬hatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Hartlap Kaplıca ve İçmesi ile Süleymanlı Kaplıcası ise, Merkez ilçede bulunan şifalı su kaynaklarıdır. Süleyman¬lı Kaplıcası, il merkezinin 57 kilometre kuzeyinde, eski Elbis-tan-Maraş kervan yolu üzerinde, Süleymanlı beldesine bağlı Ilıca köyündedir. 'Zeytin Kaplıcası' diye de bilinmektedir.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün bölgede yaptığı ça¬lışmalar neticesi, çok sayıda sıcak su kaynağının bulunduğu bu yöreye her sene 100.000 kişi gelmektedir. Temperatürü 41-45°C arasında değişir. Bileşiminde yüksek oranda kükürt bulunan suyu, romatizmal hastalıklara, deri hastalıklarına yararlıdır. Kırık-çıkık sekelleri üzerinde de olumlu etki yaptı¬ğı bilinmektedir. Konaklama sorununun yaşanmadığı kaplıca--da, sosyal tesisler nitelik ve nicelik olarak yeterli seviyededir.

Kahramanmaraş ve yöresindeki şifalı kaplıca ve içmeler hakkında daha detaylı bilgi almak ve konaklama imkanlarını araştırmak isteyenler, Kahramanmaraş Turizm Danışma Büro-su'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder