8 Nisan 2010 Perşembe

Giresun

GİRESUN


Kalsiyum ve sodyum bikarbonath maden sularıyla ta¬nınmış Karadeniz Bölgesi'nin bu şirin ilinde, çok sayıda içme bulunmakta ve hemen hemen hepsi benzer özellikler göster¬mektedir. Bol miktarda serbest karbondioksit içerirler. Ço¬ğunlukla soğuk içmelerdir.

Karaaslan Maden Suyu, Cüceköy Maden Suyu ve Ba-hanos Maden Suyu, Espiye ilçesindeki içmelerdir. Kufa Su¬yu İçmesi ise, Pontus döneminden bu yan kullanıla gelen şi¬falı bir sudur. Bu içmenin civarında, aynı dönemden kalkma bir kale ve bazı yıkıntılar vardır.


Yavuz Kemal İçmesi ile Çamlıköy İçmesi, Dereli il¬çesinin maden suyu kaynaklarıdır. Bozat Köyü Şifalı Suyu ise, Bulancak ilçesindedir ve cilt hastalıklarından şikâyetçi olanlara şifa dağıtmaktadır. İlçe merkezinde, Acısu diye anı¬lan bir maden suyu kaynağı da çok rağbet görmekte ve sık sık ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir.

Fatsu Doğal Kaynak Suyu da, Bulancak ilçesine bağlı Çimşir köyü sınırları içinde yer alan Çaldağı'ndan fışkıran bir kaynak suyudur. Şişeleme tesisleri Giresun'un lnişdibi belde¬sinde bulunan bu suyun sertlik derecesi 6.2 (toplam sertlik 4.1 fr°)'dir. Karadeniz yaylalarından kaynayan binlerce güzel içimi! sudan birisidir.

Tirebolu ilçesine bağlı Manastır köyünde bulunan Ma¬nastır Köyü Maden Suyu ile Şebinkarahisar ilçesine bağlı Tamzara köyünde bulunan Tamzara Köyü Maden Suyu da yöre halkı tarafından çok tutulan kaynaklardır. Tamzara kö¬yünün ilçeye çok yakın olması nedeniyle bu içmeye 'Şebinka¬rahisar İçmesi' adı da verilir. Burası, yaz aylarında şifa bul¬mak amacıyla akın eden binlerce hastayla dolup taşar. Sıcak olan suyu, mide, bağırsak, böbrek, safra yollan ve karaciğer rahatsızlıkları için çok yararlıdır.

Giresun-Merkez ilçede ise aynı görevi İnişdibi İçmesi ve İnişdibi Maden Suyu görür. Ulaşımın mümkün olduğu iç¬me kaynağı sahilden 27 kilometre içeridedir. Araçlar kaynağa kadar çıkabilirler. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, böb¬rek taşları, idrar yollarındaki kumlar ve bu rahatsızlıklardan doğan sancılı hallerde önerilen bir sudur. Aynı yerde işletme¬ye açılan dolum tesisleri aracılığıyla, bu şifalı suyun şişelene¬rek il ve yurt çapında pazarlanması yoluna gidilmiştir. Gün¬de 10 bin civarında olan dolum kapasitesi işletmenin daha modern bir hale getirilmesiyle fazlalaşacaktır.

Giresun ilindeki şifalı içmeler ve konaklama olanakları hakkında bilgi almak isteyenler, Giresun Turizm Danışma Bü-rosu'na başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder