8 Nisan 2010 Perşembe

Aydın

AYDIN


Ege bölgesinin en gelişmiş ve en zengin illeri arasında yer alan Aydın'da, sıcak yer altı suları önemli bir enerji kay¬nağını oluşturur. 11 dahilindeki seraların bir çoğu bu sularla ısıtılmaktadır. Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nce yürütülen seri çalışmalar, jeotermal enerji kaynaklarının yanı sıra, ilin doğal güzelliklerini oluşturan şifalı suların da yeryüzüne çı¬karılmasına vesile olmuştur.


Aydın'ın Bozdoğan, Buharkent, Germencik, Kuşadası, Söke ve Kuyucak ilçelerindeki sıcak ve soğuk su kaynaklan, sağlık turizmi yoluyla il ekonomisine büyük katkılarda bu¬lunmaktadır. Çok sayıda şifalı kaplıca, içme ve çamur banyo¬larının yer aldığı Aydın'da, her geçen gün bir başka kaynağın bulunması, toprak altında ne kadar büyük bir potansiyele sa¬hip olunduğunun bir göstergesidir.

Aydın ilindeki kaplıcalar genellikle ilçelere dağılmış du¬rumdadır. Ancak, il merkezinin hemen yanı başında da bazı kaplıcaların bulunduğunu söylemek mümkündür.

Aydın Kaplıcası: Kentin doğusundadır. Suyu; mide, ba¬ğırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır.

Güzellik Suyu: Kentin doğusundan kaynayan bir su¬dur. Kükürt içeren bu su, cilt hastalıklarına ve romatizmaya iyi gelmektedir.

İmamköy Kaplıcası: Aydın'ın doğusunda, merkez ilçe¬ye bağlı lmamköy'dedir. Kaplıca köyün kuzeyinde yer alır. So¬dalı sıcak maden suları kapsamında olup, bir miktar karbon¬dioksit içermektedir. Nevralji ve sinir sistemi bozuklukların¬da, ağrılı hastalıklarda ve böbrek sancılarının durdurulmasın¬da etkili bir sudur.

Son zamanlarda, Aydın'ın Ilıcabaşı semtinde, 11 Özel İdaresi'ne ait 100 dekarlık bir alanda yeni bir sıcak su kayna¬ğı bulunmuştur. Suyun sıcaklığı 60°C olup ekonomiye kazan¬dırılması yolunda çalışmalara başlanılmıştır. Aynı şekilde, Germencik ilçesinde M.T.A. tarafından yapılan sondajlarda da, 100°C sıcaklıkta suların bulunduğu yeni jeotermal yöreler saptanmıştır.

Germencik ilçesi, jeotermal kaynaklar açısından gerçek¬ten bölgenin en zengin ilçelerinden biridir. Bölgede, Ger¬mencik Kaplıcaları adı altında faaliyet gösteren çok sayıda kaplıca vardır. Bunları sırasıyla inceleyecek olursak;

Alangüllü Kaplıcası: Germencik ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki Bozköy köyü hudutları içindedir. Köye 2 kilomet¬re mesafedeki Hıdırbeyli kasabasına daha yakındır. Kükürtlü Kaynağı ve Çelikli Kaynağı adıyla anılan iki kaynağı vardır. Asıl kaynak Kükürtlü Kaynağı'dır. Sular, eski hamamın 6-7 metre gerisinden kaynamakta ve bir kanal yardımıyla kaplı¬caya aktarılmaktadır. Debisi saniyede 1 litredir.

Sodyum bikarbonatlı-klorürlü sular kapsamına dahil edilen suyun içeriğinde ayrıca hidrojen sülfür ve karbondiok¬sit bulunur. Çelikli kaynağın temperatürü 53°C, radyoaktivi¬tesi 2.34 eman, pH değeri 6.68'dir. Kükürtlü kaynağın ise. temperatürü 62°C, radyoaktivitesi 0.22 eman, pH değeri 6.42'dir.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıkları için tavsiye edilir. İçme tedavisi ise; ısıtılarak içil¬mesi kaydıyla hipostenik midelere, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına iyi gelir.

Kaplıcanın her iki kaynağındaki suların bileşimi kimya¬sal yönden aşağı yukarı aynı özelliklere sahiptir. Litresinde total olarak 5 grama yakın mineral taşımaktadır. Bu tuzların çoğunluğunu sodyum klorür ve sodyum bikarbonat teşkil et¬tiğinden, tuzlu, bikarbonatlı, alkalik maden suları grubuna girer. Bileşimlerinde bol miktarda kükürt ve yine oldukça yüksek değerde serbest karbondioksit içermeleri, bu suları hem kükürtlü maden suları, hem de karbogazöz maden suları sınıflarına da sokar. Her iki kaynağın sıcaklığı 50°C'nin üzerindedir. Banyo uygulaması sırasında, yukarıda söz konusu edilen değişik sınıf suların etkilerini ayrı ayrı görmek mümkün olur. Bir taraftan karbondioksit gazı vazodilatatör etki yaparken, diğer taraftan sülfürün varlığı antienfeksiyöz tesiri gösterecektir. Aynı şekilde, kronik iltihaplar üzerindeki etkisine, suların taşıdıkları tuzlar nedeniyle kazanılan re-zolütif özellik de katılacaktır. Oldukça yüksek sıcaklıkları, suyun sedatif etkisini ortaya çıkaracaktır. Ancak, debisinin fazla yüksek olmaması dikkate alındığında, endikasyon tesirinin de pek fazla olmayacağı görülmektedir.

Kaplıcanın tedavi kısmında, bir havuzla özel banyolar bulunmaktadır. Konaklama için; 72 yatak kapasiteli Özel İdare Oteli ile 36 yatak kapasiteli Termos Otelimden yarar¬lanılabilir. Kaplıca alanında, ayrıca 60 kadar baraka tipi evle diğer sosyal tesisler yer almaktadır.

Çamur Kaplıcası: Germencik-Alangüllü yolu üzerinde, ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta, Çam köyü yakınlarındadır. 'Çamurlu Ilıca'da denmektedir. İki ayrı nok¬tadan 5-6 göz halinde kaynayan bir sudur. Birinci kaynağın bulunduğu yerde, eski bir havuz kalıntısı yer alır. Debisi or¬talama 5 It/sn'dir. İkinci kaynak ise, sazlık ve çayırlık bir arazinin ortasında olup, geniş bir bataklık halindedir. Çev¬resinde hiçbir tesis yoktur. Hipertermal olan kaynaklar, içerik bakımından Alangüllü kaynaklarına benzemektedir. Birinci kaynak iyodlu, ikinci kaynak ise sodyum bikarbonatlı-klorür-lü sular grubuna dahil olup, ek olarak demir ve karbondiok¬sit de içerir. Birinci kaynağın temperatürü 65°C, radyoaktivi¬tesi 5.57 eman, pH değeri 6.42'dir. İkinci kaynağın tempera¬türü 67.5°C, radyoaktivitesi 1.3 eman, pH değeri ise 6.97'dir.

Çamur banyosu tedavisi; romatizma, nevrit, nevralji ve kadın hastalıklarında büyük yararlar sağlar. Hastalar, suların sıcak olması nedeniyle, bu çamuru sorunlu yerlerine koymak ya da sürmek suretiyle faydalanırlar. Sazların kökleriyle ka¬rışmış bu çamur tedavide büyük önem taşır. Bu tür çamurla¬ra 'Moor' adı verilir ki, dünyaca tanınmış en kaliteli çamurlar¬dır.

Çamurlu Ilıca'nın sularının bileşimleri Alangüllü Kaplı-cası'nın sularıyla aynıdır. Sadece, karbondioksit taşıyan kay¬nak kükürtlü hidrojen içermektedir. Sudaki klorür, bikarbo¬natın yarısı kadardır. Bulunan katyon ise sodyumdur. Çamur¬daki bileşimin organik olup olmadığı araştırılmalı ve bu yön¬den de bir değerlendirilmeye gidilmelidir.

İlçe merkezinden bölgeye her zaman için ulaşım ola¬nakları bulunsa da, Germencik kaplıcaları konaklama olanak¬larından yoksundur. Hatta modern anlamda hiçbir tesis yok gibidir. Sezon sırasında yöreye bol miktarda kamp çadırı ku¬rulmakta, seyyar yardımcı tesisler getirilmektedir. Ne yazık ki, böylesine yararlı bir kaynak gereği gibi değerlendirileme-mektedir.

Gümüş Ilıcası: Germencik ilçesinin batısında, Gümüş Dağı'nın eteğindeki Gümüşlü köyündedir. Bu nedenle 'Gü¬müşlü Kaplıca' diye de anılır. Dört kaynaktan çıkan şifalı su¬yun zaman zaman kaybolması, kaynaklar üzerinde kalıcı mo¬dern tesislerin yapılmasını engellemektedir.

Sodyum bikarbonatlı-klorürlü ılıca ve içmeler grubunda incelenen Gümüşlü Kaplıca'nın kadın ve erkekler hamamını besleyen sularının bileşimi; sodyum klorürlü, bikarbonatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Kaynakların temperatürleri 40 - 41°C arasında değişir. Radyoaktiviteleri 0.87-1.6 eman, pH değerleri 6.40-6.50 arasında oynamaktadır.

içme olarak kullanılmaya pek elverişli olmasa da, nut-risyon bozukluklarında banyo ile birlikte alınması yarar sağ¬lar. Banyo tedavisi, özellikle romatizmalılarda iyi sonuçlar verir. Nevrit, nevralji ve kadın hastalıklarına da iyi gelir.

Kaynakların bileşimi birbirini andırmaktadır. Total mi-neralizasyon litrede 2 gramın pek az üstüne taşmaktadır. Klo-robikarbonatlı alkalik sular sınıfına girer. İçlerinde bir mik¬tar karbondioksit bulunmaktadır. İçme kürleri halinde kulla¬nıldığında; özellikle karaciğer ve safra kesesi üzerinde, kara¬ciğer fonksiyonlarını düzenleyici ve safra akıtıcı yönde olum¬lu etkileri görülür. Bu nedenle sekresyonu ve hareketi uyar¬mak ve düzenlemek bakımından mide-bağırsak sistemi üze¬rinde etkili bir su olarak kabul görür. Bileşimlerindeki serbest karbondioksit, içme kürleri sırasında içimi kolaylaştırır. Dış uygulamalarda, soğutma işlemine gerek göstermeyecek ideal termalitesi sedatif etki yaparken, serbest karbondioksit de vazodilatatör etkisi gösterir.

Gümüşlü Kaplıca'da; biri kadınlara ait olmak üzere dört adet tedavi havuzu bulunmaktadır. Sosyal tesisleri mevcut¬tur. Yine de, kaplıcaya gelenlerin çoğunluğu yiyeceklerini be¬raberlerinde getirmektedirler. Konaklama tesisi olarak; yan yana odalardan ibaret birkaç dizi baraka bulunmakta, sezon sırasında ise kamp çadırları kurulmaktadır.

Kızıl Ilıca: Germencik ilçesinin Abdurrahman köyünde¬dir. Suları devamlı köpüren bir ılıcadır. Suyu, özellikle deri hastalıkları için yararlıdır.

Aydın-Denizli il sınırları yakınında Kızıldere Ilıcası bulunmaktadır. Anayolun hemen kenarında, yolun güney ta-rafındadır. Ilıcanın karayolu üzerinde olması ulaşımı kolay¬laştırmıştır.

Kızıldere Ilıcası'nın suyu, ılıcaya 3 kilometre uzaklıktan gelmektedir. Sodyum bikarbonatlı-sülfatlı sular grubuna da¬hildir. Temperatürü 54-55°C, radyoaktivitesi 0.45 eman, pH değeri 7.8'dir. Banyo tedavisi; sinirlilik, ruhsal yorgunluk ve ateşli hastalıklardan sonraki nekahat hallerinde yararlıdır.

Kaplıca suları total olarak litrede 4 gramın üstünde mi¬neral taşımaktadır. Bileşimlerinde hâkim anyonlar bikarbonat ve sülfat, bunları karşılayan katyon ise sodyumdur. Şu halde, acı bikarbonatlı alkalik sular grubuna girerler. Mineralizas-yonlarının fazla olması nedeniyle, az miktarda içilmeleri ha¬linde bile, özellikle içme kürleri yemeklerden yarım saat ön¬ce 50-100 santimetreküp miktarında alındığında, karaciğer ve safra kesesi üzerinde olumlu etki yaratır. Safra salgısını arttırdıkları ve hepatitlerin gerisinde kalan fonksiyonel iş¬lemleri düzenledikleri gibi, sindirim sistemine dış ve iç salgı yapan dokularının faaliyetini kamçılar. Özellikle pankreas üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle, diyabette olduğu gibi gut ve şişmanlığın çeşitli semptomlarında da geçerli bir yardım¬cı tedavi şekli olarak değerlendirilebilir. Kanda yedek alkali ve asit-baz dengesi üzerinde regülatör etki yaratır. Banyo gi¬bi dış uygulamalarda, sıcaklığına bağlı olarak sedatif bir etki görülür. Bu bakımdan, bir taraftan lokomotör sistemin ağrılı sendromlarında kullanılırken, diğer taraftan da içme kürle-rindeki etkileri göz önüne alınarak, özellikle batının ağrılı sendromlarında ve kolitik spastik ağrıların yatıştırılmasında değerlendirilebilir.

Kaplıcanın kadın ve erkeklere mahsus iki ayrı tedavi ha¬vuzunun yanı sıra, çok sayıda havuzlu özel banyosu da var¬dır. Toplam yatak kapasitesi 100 civarındaki bir otel, konak¬lama ihtiyacına cevap vermeye çalışmaktadır.. Yeterli sosyal tesise sahiptir.

Kuşadası ilçesi, Aydın'ın olduğu kadar, Ege sahillerinin en çok turist çeken gözde ilçelerinden biridir. Turizm mevsi¬minin başlamasıyla birlikte, ilçe yoğun bir hareketlilik döne¬mine girer ve bu hareketlilik yaz aylarında doruğa ulaşır. De¬nizi ve doğal güzellikleri herkesçe bilinen Kuşadası, kaplıca¬ları, içmeleri ve çamur banyolarıyla da ünlü bir yerdir. .

ilçede Kuşadası Kaplıcaları adı altında incelemeye de¬ğer iki adet şifalı su kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynakların her ikisi de, merkeze 4 kilometre uzaklıkta, ilçenin güneydo¬ğusunda yer alır.

Yavansu Kaplıcası: Söke yolu üzerindedir. Hareket sis¬temindeki ağrı ve tutukluklara, romatizmal ağrılara ve diğer ağrılı hastalıklara iyi gelen bir suyu vardır. Konaklama tesisi bulunmamaktadır. Ziyaretçiler ilçe merkezinde konaklarlar.

Çıban Kaplıcası: İlçenin güneydoğusunda, Söke yolu üzerindedir. Yavansu Kaplıcası'nın yanındadır. Aslında çamur banyosudur. Özellikle çıbanları iyileştirmede yararlı olduğu için bu adı almıştır. Cilt hastalıklarına iyi gelir. Çok eski çağ¬lardan beri güzellik amacıyla kullanılmaktadır. 'Venüs Çamu¬ru' diye de anılır.

Kuşadası İçmelerimi, yeniden düzenlenen kaynak du¬rumuna göre, öncelikle Eski İçme ve Yeni İçme olarak iki¬ye ayırmak, daha sonra Yeni Içme'yi, tıbbi-teknik özellikleri benzerlik gösteren üç ayrı içme halinde incelemek gerekir.

Kuşadası'nın güneyinde kalan ve denize daha yakın ko¬numdaki içme, Güzelçamlı îçmesi'dir ve aynı isimli plajın kuzey ucundaki kayaların dibinden çıkmaktadır. Bromürlü, karbondioksitli ve tuzlu bir sudur. Diğer bir kaynak, Sümer-bank Kampı'nın yanındadır. Buna Kemerli İçmesi adı veril¬mektedir. Bir üçüncü kaynak da, kamp havuzunun deniz ta¬rafında, Tusan Motel'e 300 metre uzaklıkta yer almaktadır. Buraya da 31'ler İçmesi ya da 'Açık Kaynak' denilmektedir. Her üç kaynak da radyoaktiftir.

Güzelçamlı İçmesi; sodyum klorürlü-karbondioksitii bromürlü, Kemerli İçmesi; sodyum klorürlü-bromürlü radon-lu, 31'ler İçmesi ise; sodyum klorürlü-radonlu sular grubuna dahildir.

Birinci içmenin temperatürü 19°C, radyoaktivitesi 0.79 eman, PH değeri 6.7, ikinci içmenin temperatürü 24.5°C, rad¬yoaktivitesi 39 eman, pH değeri 6.64, üçüncü içmenin tempe¬ratürü 23.5°C, radyoaktivitesi 75 eman, pH değeri ise 6.8'dir.

Kuşadası İçmelerimin özellikleri dikkati çekecek düzey¬dedir. Güzelçamlı İçmesi; toplam mineralizasyonunun olduk¬ça düşük olması ve radyoaktif gazlar içermesi bakımından di¬ğerlerinden ayrılmaktadır. Litresinde 9 grama yakın tuz bulu¬nan bu suların müshil etkisi vardır. Mide-bağırsak sistemi ve ona bağlı salgı bezlerinin dış salgı motilitesini arttırır. Bileşi¬minde bulunan serbest karbondioksit içimi biraz kolaylaştı¬rır.

Diğer kaynaklar ise, çok kuvvetli tuzlu sulardır. Bunla¬rın litredeki tuz miktarları; Kemerli kaynağında 31, Açık kay¬nakta 34 gramın üstünde bulunmaktadır. Bileşimleriyle deniz suyuna oldukça yakınlaşan bu suların bir özelliği de, yüksek miktarda radon taşımalarıdır. Şu halde, radyoaktivitesi yük¬sek tuzlu sular grubuna girerler ve dış uygulamalarda değer¬lendirilirler. Sıcaklıklarının yüksek olmaması ve deniz suyu¬na nazaran daha ılık bir ısı göstermeleri, bu sulan hareket sisteminin ağrı ve tutuklukla seyreden çeşitli hastalıklarında kullanma ve değerlendirme olanağı verir. Uygulamalar tedavi havuzlarında yapılır. Bir taraftan denizin soğuk suyu, diğer taraftan onun hemen yanı başında bulunan, denizin adeta ısı¬tılmış ve radyoaktivite ilave edilmiş şekli olan bu sular, deği¬şik uygulama olanakları verme bakımından bu yöreye ayrı bir zenginlik kazandırırlar.

Her üç suyun da basit çeşmelerden aktığı bölgede baş¬ka hiçbir tesis bulunmamaktadır. Konaklama sorunu, Kuşada-sı'ndaki sayılamayacak derecede çok otel, motel, pansiyon vs.den yararlanılarak halledilebilir. Bu konularda bilgi almak isteyenler Kuşadası Turizm Danışma Bürosu'na müracaat edebilirler.

Natur-Med Doğal Tedavi ve Kaplıca Merkezi: Kuşa-dası'na 18 kilomere uzaklıkta, Davutlar beldesindedir. Türki¬ye'de litresinde 5 gram total mineralizasyon bulunan ve 12 çeşit mineral içeren suya sahip tek kaplıcadır.

Romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, kas hastalıkları, sedef, egzema, akne gibi cilt hastalıkları, damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kronik idrar yollan hastalıkları gibi hasta¬lıkların yanı sıra, diyabet, gut ve göz hastalıklarının da destek tedavilerinin yapıldığı merkezde; ayrıca tıbbi ma¬saj, infraruj, tıbbi sauna, manyetik alan, akupunktur, ozon ve kolon tedavileri gibi uygulamalar da yapılmaktadır.

Natur-Med Doğal Tedavi ve Kaplıca Merkezi; sürekli ter¬mal sulu 20 odada 45 yatak kapasitesiyle hizmet veren, bu arada zayıflama ve güzellik üniteleri, açık ve kapalı termal havuzları, egzersiz banyosu, yüzme havuzu, yürüyüş ve di¬yet programlarına da sahip komple bir tesistir.

Kuşadası'ndan Aydın yönüne doğru yola çıkıldığında ilk karşılaşılan ilçe Söke ilçesidir. İlçe dahilinde yer alan kaplıca¬lar sırasıyla şunlardır:

Ilıkça Kaplıcası: Söke'nin Kemer köyündedir. Cilt has¬talıklarına iyi gelen şifalı bir su kaynağıdır.

Sazlı Köyü Kükürtlü Kaynağı: İlçe yakınlarındaki Saz¬lı köyündedir. Suyunun bileşiminde bol miktarda kükürt bu¬lunduğundan bu adla anılmaktadır. Solunum yolları, kalp-da-mar hastalıkları ve romatizmal hastalıklara iyi gelir.

Aydın'm Kuyucak ilçesi Çubukdağ bucağına bağlı Ortak¬çı köyündeki Ortakçı Kaplıcası da, ilin önemli şifa kaynak¬larından biridir. Kaplıcaya, Nazilli-Kuyucak yolundan ayrılan 4 kilometrelik bir yolla ulaşılır. İlçeye olan uzaklığı 22 kilo¬metredir. 'Çubukdağ Kaplıcası' da denir.

Sodyum ve kalsiyum sülfath, bikarbonatlı sular grubu¬na dahildir. Üç kaynağı bulunan suyun Ortakçı Köyü Kaynağı; sodyum bikarbonatlı, sülfath, kalsiyumlu, Hamam Girişi Kay¬nağı; ek olarak radonlu, Hamam Çıkışı Kaynağı ise; sodyum

bikarbonatlı-sülfatlıdır.

Kaynak suyunun hamam girişinde temperatürü 52°C, radyoaktivitesi 47 eman, pH değeri 6.95, çıkış kaynağında temperatürü 74°C, pH değeri 7.2'dir. Köy suyunun radyoakti¬vitesi 12 eman, pH değeri ise 7.2'dir.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıkları için tavsiye edilir. Bu bölgenin her üç kaynağının suları totalmineralizasyonu düşük olup, oligometalik, bikar-bonatlı, alkali ve toprak alkali, hipertermal maden suları gru¬buna girer. Hamam suyunda ayrıca dikkate değer miktarda radon bulunmaktadır. İçme kürleri tarzında kullanıldığında; özellikle karaciğer, safra kesesi ve metabolizma faaliyetleri üzerinde hafif bir etki meydana getirmeleri beklenir. Şişelen¬meleri halinde, yapay yoldan karbondioksit ilave edilirse sof¬ra suyu olarak da kullanılabilir. Mineralizasyonlarının düşük olması nedeniyle, suyun sülfat bileşimi böbrek fonksiyonları üzerinde sedatif bir etki yaratacaktır. Diürezi arttırmak için kullanılan bu sular, asit ortamda gelişen böbrek taşlarının ön¬lenmesi ve vücudun metabolizma artıklarından temizlenme¬si bakımından da değerlendirilebilir.

Kaplıcadaki tedavi tesisleri, birkaç genel havuz ile sıra banyolardan ibarettir. 50 civarında bağımsız evle, 20 odalı bir otel konaklama ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır. Top¬lam 150 civarında olan yatak sayısı yetmediği takdirde, köy¬deki evler pansiyon olarak kullanılmaktadır. Kaplıca alanına, yaz mevsiminde çadır da kurmak mümkündür.

Kabaağaç Kaplıcası: Kuyucak ilçesinin 30 kilometre doğusunda, Kabaağaç köyündedir. Bu bölgenin suları, aynı Ortakçı Kaplıcası'nın tıbbi ve teknik özelliklerini taşır. Endi-kasyonları da benzer özelliktedir.

Tekke Kaplıcası: Bölgedeki ikinci kaplıcadır. Kabaağaç köyünün 3 kilometre güneyindeki Tekke köyündedir.

Demirtaş Kaplıcası: Aynı bölgede bulunan bir diğer kaplıca da Demirtaş Kaplıcası'dır. Suyunun birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle ziyaretçisi fazla olan bir kaplıcadır.

Ongun Termal Sağlık Tesisleri: Kuyucak ilçesinin 7 kilometre güneyinde, şifalı çamur, doğal buhar ve kükürtlü sıcak su banyolarıyla hizmet veren bir tesistir. Burada sunu¬lan şifalı su; siyatik, romatizma, lumbago, kireçlenme, sinir ve felç halleri başta olmak üzere, cilt hastalıklarına, özellikle sedef hastalığına yararı olmaktadır. Ongun Termal Sağlık Te¬sisleri, son zamanlarda yapılan ve modern anlamda şifa dağı¬tan bir tesis hüviyetinde olması bakımından önem taşımakta¬dır.

Aydın-Çine yolu üzerinde bulunan Madran Dağı, sade¬ce şifalı sularıyla değil, aynı zamanda ünlü bir mesire yeri ol¬ması bakımından da dikkati çeken bir yerdir. Bozdoğan ilçe hudutları içinde yer alan bu alanda, piknik için kurulmuş ocak ve masalarla geniş bir otopark mevcuttur. Yörede kayna¬yan doğal sular, şişelenmek suretiyle yurt çapında pazarlan-makta ve üstün niteliklerinden herkesin yararlanması sağlan¬maktadır.

Madran Doğal Kaynak Suyu: Aydın ilinin Bozdoğan il¬çesi çevresinin ormanlık olması, 1618 metre yüksekliğindeki Madran Dağı'nda ve çevresinde yerleşim bölgesinin olmama¬sı, var olan yaşam alanlarının da çok az nüfusa sahip bulun¬ması vs. gibi nedenler mevcut su kaynaklarının bozulmadan günümüze kadar tertemiz kalmasını sağlamıştır.

Bizzat Bozdoğan Belediyesi tarafından üretilen Madran Doğal Kaynak Suyu, dünyanın en gelişmiş ozonlama siste¬miyle dezenfekte edilmekte ve aynı zamanda tesislerde kuru¬lu bulunan kapsamlı bir laboratuvarda günlük olarak kimya mühendisleri tarafından kontrolden geçirilmektedir. 1973 yı¬lından bu yana üretilen bu menba suyu; son derece saf, dü¬şük mineralli, yumuşak, içimi kolay bir kaynak suyudur. Sert¬lik derecesi 7.4 pH olan suyun toplam sertliği 1.5 (Fr°)'dir.

Pınar Madran Doğal Kaynak Suyu: Madran Dağı'nda-ki su kaynaklarından dolumu yapılan ikinci su 'Pınar Su'dur. Pınar Madran; dengeli mineral yapısı olan, düşük sodyumlu, içimi kolay bir doğal kaynak suyudur. 2000 yılında alman izinle üretime başlanan suyun sertlik derecesi 6.9, toplam sertliği ise 1.65 (Fr°)'dir.

Aydın ilindeki şifalı su kaynakları, konaklama olanakla¬rı, ulaşım güzergâhları ve diğer konularda bilgi almak iste¬yenler Aydın Turizm Danışma Bürosu'ndan her türlü yardımı göreceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder