8 Nisan 2010 Perşembe

Tunceli

TUNCELİ


Sıcak ve şifalı sularıyla tanınan Tunceli ilinde, çok sayı¬da bulunan kaplıca ve içmelerden belli başlıları şunlardır:

Pülümür Maden Suyu ile Bozağa Kaplıcası, Pülümür ilçesindedir. ilçenin 10 kilometre güneydoğusunda yer alan Bozağa Kaplıcası'na, 'Karaderbent Kaplıcası da denir.

Ilıcak Maden Suyu ile Bağın Kaplıcası, Mazgirt ilçe¬sinin şifalı su kaynaklanndandır. Bağın Kaplıcası, ilçenin 40 kilometre doğusunda, Bağın köyündedir. Peri Suyu'nun kena¬rında yer alır.-

Kalsiyum bikarbonatlı, karbondioksitli ve arsenikli olan suyu, hipertermal ye hipotoniktir. İçeriğinin zenginliğine ve yüksek sıcaklığına karşılık, suyun debisi düşüktür. Dolaşım, solunum ve sindirim sistemi hastalıklarına, eklem romatiz¬ması ve kireçlenmelere, çocuk felçlerine, deri hastalıkları ve metabolizma bozukluklarına yararlı bir sudur.

Konaklama sorununun yaşandığı kaplıcada, sosyal te¬sisler de yeterli düzeyde değildir. Bölgeye yatırım yapılması halinde, sağlık turizminde yaşanılan hareketliliğin buraya da yansıması gecikmeyecektir.

Harçik Kaplıcası ile Harçik Maden Suyu, Nazimiye ilçesinin Dallıbahçe bucağına bağlı Harçik köyündedir. Kap¬lıcanın basit tesisleri vardır ve suyu yeterli değildir. Daha çok içme olarak kullanılır.

Tuzlu soğuk maden suları kapsamında değrelendirilen suyu, aynı zamanda sülfat ve karbondioksit içerir. Solunum ve dolaşım yolu hastaları, beslenme bozukluğu olanlar, roma¬tizmalılar, karaciğer ve safra kesesinden şikâyetçi olan hasta¬lar bu sudan olumlu sonuç alırlar.

Dikilitaş Maden Suyu ise, Merkez ilçededir. Bikarbo¬natlı, karbondioksitli ve radonlu bir sudur. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma ve kalp-damar hastalıklarına yararlıdır.

Tunceli-Merkez ilçede bulunan bir diğer şifalı su kayna¬ğı da, Anafatma Kaplıcası ve Anafatnıa Maden Suyu'dur. Kaynak, Tunceli-Ovacık yolu üzerindedir. Çok şifalı bir sudur. Sodalı soğuk maden suları kapsamında değerlendirilen bu su, bol miktarda karbondioksit içerir. Radyoaktivitesinin de yük¬sek olması suyun şifa değerini arttırır.

Banyo tedavisi; her türlü romatizmal hastalıklara, solu¬num ve dolaşım yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına iyi gelir. Karbondioksit içermesi, içimi kolaylaştıran bir faktör¬dür. Anafatma Maden Suyu'nun nefis bir içimi vardır. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için birebir¬dir.

11 merkezi dışında, konaklama sorunuyla karşılaşma ris¬ki bulunduğu Tunceli'de şifalı sulardan yararlanmak isteyen¬lere yapılacak tek öneri, Tunceli Turizm Danışma Bürosu'na danışmadan harekete geçmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder